AKTUELNOSTI
24.02.2021

POČELI RADOVI NA PEJZAŽNOM UREĐENJU JUGOZAPADNE OBILAZNICE

Ekipe Zelenila danas su počele radove na pejzažnom uređenju razdjelnih ostrva i kružnih tokova duž Jugozapadne obilaznice. Na ovom potezu biće posađeno 276 odraslih sadnica drveća, 476 komada ukrasnog žbunja i trava i 968 komada žive ograde.

Travnjak će biti formiran na preko 9.200m², a kompletne zelene površine biće pokrivene sistemom za navodnjavanje.

23.02.2021

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA SKVERA NA BULEVARU PERA ĆETKOVIĆA

Lijepo vrijeme poslužilo je ovih dana ekipama gradskog Zelenila i Komunalnih usluga, koje su uspjele da za veoma kratko vrijeme rekonstruišu zelenu površinu na skveru na Bulevaru Pera Ćetkovića.

Tako je ovaj prostor na Starom aerodromu, pored već postojećeg zelenila, dobio i nove drvorede od šest lipa i 23 pinjola, cvjetnjake kana duž staza, a u centralnom dijelu prekrasni perenjak. Na slobodnim površinama posijana je trava, tako da će i novi travnjak uskoro krasiti ovu površinu. Za naše sugrađane koji ovdje žele da naprave kratak predah ugrađeno je 12 parkovskih klupa i pet korpi za otpatke, a u cilju konstantnog zalivanja i nesmetanog rasta i razvoja biljaka, kompletna površina pokrivena je sistemom za navodnjavanje.

Ekipe privrednog društva “Komunalne usluge” pridružile su se uređenju skvera i u potpunosti rekonstruisale rasvjetu.

22.02.2021

Detaljno uređenje zelenila duž saobraćajnica

Da bi naš grad zablistao u proljećnom periodu zadužene su ekipe Zelenila koje ovih dana vrijedno rade na orezivanju drveća, podizanju krošnji, orezivanje žbunja, košenju travnjaka, utovaru biljnog otpada, ugradnji hidrosistema i sprovođenju drugih mjera njege na biljnom fondu.

Tako su danas naše ekipe angažovane u Ulici Nikca od Rovina, Ulici Baku, Ulici Mila Radunovića, Ulici 8. marta i Bulevaru Pera Ćetkovića.

20.02.2021

Ružičnjak na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog

Ekipe Zelenila posadile su na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, ispred bivše zgrade Vlade Crne Gore 200 sadnica ruža, koje će svojim dekorativnim cvjetovima, pored žive ograde, krasiti ovu površinu.

Ruže predstvaljaju posebno dekorativan element, te će, vjerujemo, i ovaj cvjetnjak svojom prefinjenom ljepotom privlačiti pažnju naših sugrađana.

19.02.2021

Kad se male ruke slože

Uređenje skvera na Bulevaru Pera Ćetkovića podržali su mališani iz PPU “Artic Pinokio” koji su danas pomogli našim vrijednim radnicima, te su zajedničkim snagama posadili sadnicu lipe koju je donirao ovaj vrtić.

19.02.2021

Uskoro novi park na Koniku

Zelenilo d.o.o. Podgorica danas je započelo radove na izgradnji parkovske površine na uglu ulica Husinskih rudara i Drvarske ulice.

Novi park prostiraće se na površini od oko 8.000m² i imaće sadržaje za sve generacije: dječije igralište, prostor za miran odmor, sportski poligon, teretanu na otvorenom, a biće izgrađene i pješčane šetne staze i ugrađen parkovski mobilijar (klupe i korpe za otpatke).

Park će biti oplemenjen sa preko 200 sadnica drveća, dok će travnjak biti formiran na 5.300m², a navodnjavanje će se obavljati iz bunara preko sistema za navodnjavanje.

18.02.2021

INTENZIVIRANI RADOVI NA UREĐENJU NOVE PARKOVSKE POVRŠINE U ZAGORIČU

Privredna društva Glavnog grada intenzivirala su radove na izgradnji dječijeg igrališta, zone za odmor i sportskog poligona u Zagoriču u nastavku Ulice II crnogorskog bataljona, pa će i stanari ovog podgoričkog naselja uskoro dobiti adekvatan prostor za igru i rekreaciju.

Prostor će biti uređen na površini od oko 2.500m². Na podlozi od tartana biće ugrađena kombinovana sprava i trampolina namijeneni za igru najmlađih, a biće izgrađen i prostor za miran odmor gdje će biti ugrađen urbani mobilijar. Takođe, kompletan prostor biće oplemenjen ukrasnim drvećem, žbunjem i drugim biljnim vrstama. Dječije igralište biće ograđeno adekvatnom ogradom čime će se dodatno povećati bezbjednost boravka djece na igralištu. Podsjećamo da se ovaj projekat realizuje u partnerstu Glavnog grada i građana ovog dijela Zagoriča.

14.02.2021

Ekipe Zelenila i dalje na terenu

Jak sjeverni vjetar koji je pogodio Podgoricu juče i danas nanio je štetu na biljnom fondu. Ekipe Zelenila su na terenu i uprkos jakom vjetru koji i dalje traje daju sve od sebe da oslobode saobraćajnice, pješačke staze i tortore kako bi se kretanje pječaka i saobraćaj odvijali neometano.

Do sada su uklonjena oborena stabla i odvaljene velike grane iz ulica Velimira Terzića, Bracana Bracanovića, Vasa Raičkovića, Svetozara Markovića i Beogradske ulice, zatim sa Trga Nikole Kovačevića i Kraljevog parka. Pomoć je stigla i od ekipe Službe zaštite i spašavanja koji su intervenisali u Orijenskoj i Beogradskoj ulici.

Ekipe Zelenila su i dalje na terenu kako bi u najkraćem roku sanirali sve posljedice nevremena.

+2

13.02.2021

Ekipe Zelenila izvode radove na uređenju zelene površine na Bulevaru Pera Ćetkovića

Po završetku radova, ovaj prostor biće bogatiji za drvored od 23 odrasle sadnice pinjola, drvored od šest sadnica lipe, biće forimarini cvjetnjaci, a u centralnom dijelu nalaziće se i cvjetnjak – perenjak. Takođe, na ovom prostoru biće ugrađeno 12 novih parkovskih klupa i pet korpi za otpatke.

Trenutno se izvode radovi na iskopu sadnih jama za drveće, a biće izvršena i nivelacija terena, ugrađen sistem za navodnjavonje i obnovljen travnjak.

12.02.2021

REALIZOVANA JOŠ JEDNA AKCIJA POŠUMLJAVANJA; PARK-ŠUMA LJUBOVIĆ BOGATIJA ZA 500 SADNICA

Nakon akcija pošumljavanja u park-šumi Zlatica i na Gorici, ekipe Zelenila danas su realizovale akciju pošumljavanja i u park-šumi Ljubović.

Posađeno je 500 dvogodišnjih i trogodišnjih sadnica za pošumljavanje (crni bor, čempres, melija, košćela i dr.), a biljni materijal za ovu akciju obezbijedilo je Udruženje Gorana.

Akcija je sprovedena u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, a u narednom periodu nastavićemo da pošumljavamo i druge park šume u Glavnom gradu.

Na ovaj način želimo da postepeno nadomjestimo biljni fond koji je u prethodonom periodu stradao usljed vremenskih nepogoda i požara, ali i da ukažemo na važnost očuvanja životne sredine.

08.02.2021

UNIŠTENO ZELENILO NA BULEVARU 21. MAJ

Nesavjesni vozači i neprilagođena brzina u prethodnom periodu nanijeli su puno štete na zelenim površinama na gradskim saobraćajnicama.

Posljednji takav primijer dogodio se sinoć na kružnom toku na Bulevaru 21. maj, gdje je za sada nepoznato lice automobilom uništilo travnjak i veoma vrijedno stablo masline u kružnom toku koji je nedavno pezjažno uređen.

Podsjećamo da ovakve situacije nijesu rijetka pojava, jer su nažalost na sličan način u posljednjem periodu uništene i zelene površine na kružnim tokovima u Moskovskoj ulici i na raskrsnici Ulice Bracana Bracanovića i Bulevara Šarla de Gola, kao i razdjelno ostvo u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, ali se i usljed nesavjesnog parkiranja slične situacije dešavaju i na drugim lokacijama u Podgorici.

Ovim putem još jednom apelujemo na vozače da brzinu prilagode stanju na putevima i vremenskim uslovima i da se savjesno ophode prema zelenim površinama kako bi sredstva i vrijeme koja ulažemo u njihovo saniranje uložili u nova ozelenjavanja Podgorice.

05.02.2021

REALIZOVANA JOŠ JEDNA AKCIJA POŠUMLJAVANJA - NA GORICI POSAĐENO 500 SADNICA

Ekipe gradskog Zelenila danas su u saradnji sa Udruženjem Gorana organizovali akciju pošumljavanja park-šume Gorica. Ovom prilikom posađeno je 500 sadnica crnog bora, smrče, košćele, dudovca, primorskog hrasta i drugih autohtonih vrsta. Sadnice je objezbijedilo Udruženje Gorana, a akciji sadnje pridružili su se članovi Udruženja ljubitelja Gorice i prirode, kao i građani.

Izvršna direktorica “Zelenilo” d.o.o. PodgoricaDaca Popović, ovom prilikom istakla je da su ove akcije izuzetno značajne u očuvanju park-šuma i najavila nove akcije.

“Očuvanje park šuma na teritoriji glavnog grada za nas ima posebnu ulogu, naročito jer se radi o najvećim zelenim površinama u gradu, odnosno najvećim prečišćivačima vazduha. Prošle nedjelje posadili smo 500 sadnica u park-šumi Zlatica, danas sadimo 500 sadnica na Gorici. Ovdje se nećemo zaustaviti, već ćemo se i u narednom periodu aktivno baviti pošumljavanjem. Želim da se zahvalim volonterima iz Udruženja Gorana i Udruženja ljubitelja Gorice i prirode, kao i našim sugrađanima koji su nam se danas pridružili i da najavim sljedeću akciju pošumljavanja koju ćemo realizovati na Ljuboviću", zaključila je Popović.

28.01.2021

AKCIJA POŠUMLJAVANJA; PARK-ŠUMA ZLATICA OD DANAS BOGATIJA ZA 500 SADNICA

Zelenilo je danas uspješno realizovalo akciju pošumljavanja park-šume Zlatica, pa je tako park- šuma bogatija za 500 sadnica crnog bora, smrče, košćele, dudovca i jasena.

Akcija je realizovana uz maksimalno poštovanje epidemioloških mjera a učešće su uzeli i volonteri NVO “Green home” i NVO “Naša akcija”

26.01.2021

Novi drvored od 63 odrasle sadnice u Bulevaru Stanka Radonjića

Nakon što su u trotoaru otvorene sadne jame, ekipe Zelenila odmah su započele radove na formiranju novog drvoreda, te će tako Bulevar Stanka Radonjića uskoro biti bogatiji za 63 odrasle sadnice i to 49 sadnica platana, a po definisanju urbanističke parcele za još 14 sadnica pinjola.

U cilju očuvanja životne sredine i povećanja biljnog fonda, naročito u urbanim gradskim zonama, kao i stvaranja boljih uslova za život u Glavnom gradu, “Zelenilo” će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na formiranju drvoreda duž saobraćajnica.

20.01.2021

POČINJE NOVI CIKLUS AKCIJE UREĐENJA ZELENIH POVRŠINA ZA SKUPŠTINE ETAŽNIH VLASNIKA

Glavni grad i gradsko preduzeće “Zelenilo” d.o.o. Podgorica pokrenuli su novi ciklus akcije u okviru koje će Skupštine etažnih vlasnika moći da urede zelene površine ispred svojih stambenih zgrada, a za iznose preko 1.000 eura, Glavni grad će pokriti 50% troškova. Zbog velikog interesovanja građana za ovu akciju u prethodnoj godini Glavni grad i Zelenilo i u 2021. godini nastavljaju akciju kojom će površine ispred stambenih zgrada urediti na adekvatan način i uvezati ih u sistem zelenih površina Podgorice, a građanima stvoriti lijep i ugodan ambijent ispred njihovih objekata.

Prijave za ovu akciju se mogu slati na e-mail: zelenilo@t-com.me, nakon ćega će stručne službe gradskog Zelenila izaći na teren i sagledati postojeće stanje, pripremiti plan pejzažnog uređenja i urediti površinu.

19.01.2021

Ekipe gradskog preduzeca Zelenilo revnosno rade tokom zime kako bi biljni fond pripremili za novi ve

Održavanje parkovskih i drugih javnih zelenih površina, te dječijih igrališta svakodnevna je obaveza zaposlenih u privrednom društvu ”Zelenilo”.

Po završetku vegetacionog ciklusa listopadne biljke odbacuju list i pripremaju se za sljedeću vegetaciju, a kako bi u narednoj godini ostvarile puni estetski i funkcionalni učinak, potrebno je u toku faze mirovanja primijeniti određene mjere njege.

U skladu sa time, ekipe Zelenila ovih dana intezivno rade na uređenju parkovskih površina, dječijih igrališta i zelenila duž saobraćajnica. Sakupljanje lišća, čišćenje staza i platoa, orezivanje drveća i žbunja realizuje se u svim gradskim parkovima, na razdjelnim ostrvima, dječijim igralištima i drugim zelenim površinama, a sve u cilju pripreme biljnog fonda za novi vegetacioni ciklus i obezbjeđivanja ljepših uslova za boravak građana na ovim površinama.

Osim toga, ekipe Zelenila ovih dana, angažovane su i na ugradnji sistema za navodnjavanje na Cetinjskom putu kako bi se u toku ljetnjih mjeseci obezbijedile dovoljne količine vode za nesmetan rast i razvoj sadnica platana koje smo posadili duž ove saobraćajnice.

15.01.2021

BULEVAR CRNOGORSKIH SERDARA DOBIJA NOVI DRVORED KOŠĆELA

Ekipe gradskog preduzeća “Zelenilo” danas su počele radove na formiranju novog drvoreda od 47 stabala košćela na Bulevaru Crnogorskih serdara.

Prethodno se izvode radovi na pripremi i vađenju maslina sa pomenute lokacije koje će biti presađene u gradskim parkovima i na drugim javnim zelenim površinama na kojima će se funkcionalno i vizuelno bolje uklopiti, dok će nove sadnice košćele posađene duž ove saobraćajnice svojim krošnjama stvarati hladovinu za prijatnu šetnju i omogućiti nesmetano kretanje biciklima.

Podsjećamo da je u prethodnom periodu na adresu Glavnog grada i Zelenila stiglo nekoliko zahtjeva za uklanjanje maslina sa Bulevara Crnogorskih serdara, jer svojim habitusom, a posebno u periodu plodonošenja zbog opadanja plodova, predstavljaju veliki rizik za kretanje pješaka i biciklista, nakon čega je ovaj predlog detaljno razmotren i usvojen.

23.12.2020

Zelenilo uredilo prostor ispred Stomatološke poliklinike

Susret sa zubarom za većinu ljudi je stresan, naročito za djecu. Da bi se oslobodili straha potrebno je stvoriti prijatan ambijent.

U tom smislu Zelenilo je doniralo i ispred Stomatološke poliklinike posadilo 12 sadnica lelandija i tri žbuna oleandera.

17.12.2020

STARI AERODROM DOBIO NOVI PARK NAMIJENJEN SVIM GENERACIJAMA

Gradonačelnik Podgorice, drIvan Vuković,sa saradnicima obišao je novosagrađeni park na Starom aerodromu i tom prilikom izrazio posebno zadovoljstvo što je u prilici da sugrađanima koji žive u tom dijelu grada danas preda na upotrebu novi park površine 6.000m2 koji se nalazi u Aerodromskoj ulici.

„Park, sa novim sportskim poligonom, prilagođen je svim starosnim kategorijama. Ova investicija je ukupno vrijedna 230.000 eura, a najvažnije je što će novi sadržaji u značajnoj mjeri unaprijediti kvalitet života u ovom dijelu grada“, istakao je Vuković.

„Zbog naglog infrastrukturnog razvoja Podgorice u posljednjih petnaestak godina, izgubili smo jedan dio zelenog fonda, tako da se ova gradska uprava trudi da izgubljeno nadomjesti i da glavnom gradu obezbijedi one sadržaje koji su u prethodnom periodu nedostajali.Mogu sa zadovoljstvom da kažem da smo u ovoj godini izgradili 4nova parka, a da se privodi kraju izgradnja petog“, saopštio je Vuković najavljujući ovakve i slične projekte i za narednu godinu.

„Vrlo sam ponosan na učinak naših kolega iz privrednog društva Zelenilo, ali ne smijemo zaboraviti ni druge kolege koji su se dokazali i na ovom projektu, u prvom redu ljudi iz Agencije za stanovanje, Komunalnih usluga i kolege iz Puteva. Pozivam lokalnu zajednicu, pogotovo mlađe sugrađane, da čuvamo ovu površinu, da ne bi novac trošili na popravke, već da bi mladi i stari i u drugim djelovima grada u narednom periodu dobili ovakve i slične sadržaje. Srce mi je puno i teško da postoji ljepši način da obilježimo dan grada“, zaključio je Vuković.

Gradonačelnik je najavio i početak radova na izgradnji parka na Zabjelu u Ulici 27. marta.

„Odluka je donijeta na bazi činjenice da taj dio grada nema takav sadržaj i računam da ćemo, ako Zelenilo bude radilo ovim tempom, već u februaru dobiti i novi park na Zabjelu“, istakao je Vuković i podsjetio da se na prostoru Tološkešume izvode radovi na izgradnji najmodernije sportsko-rekreativne zone u Podgorici.

„To je projekat koji realizujemo u saradnji saŽKK Budućnost Bemaxkoji jevrijedan preko 800.000 eura i ideja je da radovi na tom prostoru budu završeni u narednihnekoliko mjeseci, a uporedo sa tim završićemo i ovo što smo započeli u Piperskoj ulici u Zagoriču“, saopštio je Vuković dodajući da je ideja gradske uprave datakve sadržaje, u manjem ili većem obimu, u narednom periodu dobiju i Zlatica, i Masline, i Tološi i oni djelovi grada u kojima za sada ne postoje uređene parkovske površine i poligoni, a njih je sve manje.

PR gradskog preduzeća ‘’Zelenilo’’Milica Vukčevićtom prilikom je istakla da je riječ o jednoj zelenoj površini sa brojnim sadržajima koja je namijenjena svim generacijama.

‘’Zelenilo je u tekućoj godini uložilo velike napore da izgradi što veći broj zelenih površina, dječijih igrališta i parkova. U tom smislu danas se nalazimo na Starom aerodromu kako bismo svim generacijama našeg grada, odnosno mještanima Starog aerodroma poklonili jednu površinu koja će imati sadržaje za bukvalno sve generacije. Od sadržaja ova površina je dobila igralište, odnosno multifunkcionalnu spravu na podlozi od tartana, sportski poligon za rekreativce, sto za stoni tenis, kao i za šah.

Za najmlađe je napravljena i didaktička staza kako bi oni razvijali svoje motoričke sposobnosti.

‘’Ono što je negdje interesantno i drugačije, jeste da smo napravili jednu didaktičku stazu koja je iscrtana dječijim motivima, gdje će najmlađi mališani moći da pokažu svoju kreativnost i da razvijaju svoju motoriku. I u narednom periodu nastavićemo da uređujemo glavni grad i da radimo na poboljšanju uslova života naših građana.’’ zaključila je Vukčević.

Izjava gradonačelnika dr Ivana Vukovića dostupna je na sljedećem linku:

https://youtu.be/5Tf4BJFOLdA

Izjava PR Milice Vukčević dostupna je na sljedećem linku:

https://youtu.be/yyKfCZ3VnAM

Kadrovi sa događaja:

https://youtu.be/TZlzMiDM1_0

Pogledajte snimak iz drona :

https://youtu.be/3IckMlXIjGY

13.12.2020

NOVI DRVORED NA BULEVARU ŠARLA DE GOLA

Ekipe gradskog preduzeća Zelenilo završile prvu fazu radova na formiranju novog drvoreda na Bulevaru Šarla de Gola. Sadnja drvoreda obavljaće se fazno, te je u prvoj fazi posađeno 30 odraslih sadnica platana, dok će po završetku radova ovaj bulevar biti bogatiji za preko 100 odraslih sadnica platana.

Podsjećamo da je ovo petnaesti drvored formiran u ovoj godini, a Glavni grad i “Zelenilo” nastaviće da kroz redovne planirane aktivnosti rade na unapređenju postojećih i formiranju novih javnih zelenih površina i očuvanju životne sredine.

10.12.2020

Nastavljene aktivnosti na dopunama drvoreda

Ekipe Zelenilo d.o.o. Podgorica u kontinuitetu sprovode aktivnosti planirane za jesenji period. Pored primjena redovnih mjera njege biljnog materijala, ovaj period je povoljan i za sadnju, te je tako izvršena i dopuna drvoreda u Bulevaru Serdara Jola Piletića sa šest sadnica magnolije, a drvored u Ulici Jovana Tomaševića dopunjen je sa po tri sadnice primorskog hrasta i ligustruma.

Dopune postojećih i formiranje novih drvoreda i u narednom periodu obavljaće se sukcesivno, a sve u namjeri da se u urbanim gradskim zonama smanji nivo aerozagađenja i da se kroz očuvanje životne sredine stvore bolji uslovi za život u Glavnom gradu.

29.11.2020

ZAGORIČ USKORO DOBIJA NOVU PARKOVSKU POVRŠINU

Naselje Zagorič, unastavkuUlice II crnogorskog bataljona,uskoro će dobiti uređeni prostor za sve generacije na preko 2.000 kvadrata.

Na ovoj lokaciji biće uređen prostor površine 1.500 m², a osim dječijeg igrališta na podlozi od tartana i prostora za odmor i rekreaciju, na dodatnih 570 m² biće izgrađen i sportski poligon

Vrijednost investicije za dječije igralište je 85.000 eura, a u novi sportski poligon sa ogradom i LED rasvjetom biće uloženo oko 40.000 eura.

Ekipe gradskog preduzeća Zelenilo, započele su radove na izgradnji dječijeg igrališta u Zagoriču nakon što je prethodno teren raščišćen od samoniklog rastinja. U toku su zemljani radovi koji obuhvataju nivelaciju terena i uklanjanje površinskog sloja zemljišta.

Kompletna površina biće ograđena zaštitno dekorativnom ogradom i oplemenjena odraslim sadnicama drveća i ukrasnim žbunjem, dok će na slobodnim površinama biti formirani travnjaci.

Podsjećamo da je ovu inacijativu građana podržao Glavni grad i u saradnji sa građanima ovog dijela grada obezbijedio neophodna sredstva za realizaciju ovog projekta.

Animacija budućeg izgleda parkovske površine u Zagoriču:

https://www.youtube.com/watch?v=M5TotVmCjw4

26.11.2020

NOVO DJEČIJE IGRALIŠTE I ZA NAJMLAĐE SUGRAĐANE NA VRELIMA RIBNIČKIM

Ekipe gradskog preduzeća Zelenilo doo završile su radove na izgradnji dječijeg igrališta na Vrelima Ribničkim. Na novom igralištu, na podlozi od tartana ugrađen je mobilijar i to : dupla ljuljaška, njihalica i tobogan sa kulom. Prostor je oplemenjen sadnicama drveća, a ugrađen je i novi parkovski mobilijar. U cilju povećanja stepena bezbjednosti djece, ali i očuvanja mobilijara i ovo dječije igralište je ograđeno zaštitnom ogradom.

Sredstva za opremanje dječjeg igrališta obezbijeđena su jednim dijelom kroz program ROMACTED, zajedničku inicijativu Evropske komisije i Savjeta Evrope, koji se implementira na području Zapadnog Balkana, a Glavni grad Podgorica će posredstvom Sekretarijata za socijalno staranje opredijeliti još 1.500 eura za dodatno uređenje ovog prostora.

Predstavnik Savjeta Evrope, Alessandro Botte ovom prilikom istakao je da je ovo jedan od načina da se odgovori trenutnoj situaciji sa koronavirusom:

“Ovo je mali doprinos od strane Savjeta Evrope u okviru projekta ROMACTED finansiranog od Evropske komisije i sprovedenog od strane NVO Mladi Romi, koji želi da odgovori i na krizu sa COVID 19 među romskim zajednicama u Crnoj Gori: osim podjele higijenskih paketa i paketa sa hranom željeli smo da damo doprinos poboljšanju uslova zivota na Koniku, počevši od zajedničkih prostora namijenjenih najmlađima. Zahvaljujemo Glavnom gradu Podgorica na saradnji i nadamo se da ćemo nastaviti da pomažemo populaciju Roma u Podgorici i Crnog Gori.” kazao je Botte.

Napomenućemo da je ovo trinaesto dječije igralište čiju je izgradnju realizovalo “Zelenilo” d.o.o. Podgorica, a kako je socijalna inkluzija djece jedan od prioriteta ove gradske uprave, u narednom periodu nastaviće se sa aktivnostima na obezbjeđivanju boljih uslova za život u Glavnom gradu, sa akcentom na najmlađe.

23.11.2020

GRADSKO ZELENILO ZASADILO PLATANE I U BLOKU IX

Gradsko preduzeće Zelenilo u kontinuitetu radi na uređenju zelenih površina i formiranju drvoreda u svim djelovima Podgorice, posebno imajući u vidu njihov značaj u urbanim gradskim zonama.

Vođeni tim opredjeljenjem, na zahtjev građana iz Ulice Jovana Popovića Lipovca, naše ekipe su danas zasadile pet odraslih sadnica platana duž parking prostora.

Na ovaj način želimo da istaknemo da izlazimo u susret realnim potrebama i očekivanjima naših sugrađana i da kroz realizaciju ovih aktivnosti značajno utičemo na ljepši izgled našeg glavnog grada i očuvanje životne sredine.

19.11.2020

POČELA GRADNJA DJEČIJEG IGRALIŠTA NA VRELIMA RIBNIČKIM

Ekipe gradskog preduzeća „Zelenilo“ danas su počele radove na izgradnji još jednog dječijeg igrališta na Vrelima Ribničkim. Novo igalište biće sagrađeno na prostoru između zgrada koje su izgrađene za potrebe raseljenih lica iz sredstava Regionalnog stambenog programa, a gdje je Glavni grad učestvovao kroz dodjelu zemljišta i oslobađanjem od troškova komunalnog opremanja lokacije.

Sredstva za opremanje dječjeg igrališta obezbijeđena su jednim dijelom kroz program ROMACTED, zajedničku inicijativu Evropske komisije i Savjeta Evrope, koji se implementira na području Zapadnog Balkana, a čiji je potpisnik i Glavni grad. Nedostajući dio sredstava za završetak dječjeg igrališta obezbijeđen je preko Sekretarijata za socijalno staranje, kroz ostvarivanje Akcionog plana za RE zajednicu.

17.11.2020

Montenomaks C&L donirala kućice za ptice

Zaposleni u društveno odgovornoj kompaniji Montenomaks C&L iskoristili su pandemiju koronavirusa kako bi učinili nešto lijepo za životnu sredinu ali i za naš grad.

Povučeni nemilom situacijom iz avgusta mjeseca, kada se usljed jakog nevremena koje je zadesilo Podgoricu dogodio pomor vrabaca, dali su sve od sebe, da ovim malim bićima naprave kućice kako bi tokom zimskog perioda bili bezbjedni.

Napravili su 11 kućica za ptice koje su donirali Zelenilu, a koje će naše ekipe postaviti u park šumama prilikom izvođenja akcija pošumljavanja.

14.11.2020

Podgorički park na meti vandala

Iako najposjećeniji i najnoviji park u Glavnom gradu, Podgorički park sinoć je bio na meti vandala.

Uprkos brojnim apelima, nesavjesni pojedinci svojim ponašanjem i dalje narušavaju izgled i funkcionalnost parkovskog mobilijara.

Koristimo priliku da još jednom pozovemo naše sugrađane da se savjesno ophode prema zelenim površinama i parkovskom mobilijaru kako bismo zajednički naš grad učinili ljepšim mjestom za život svih nas.

07.11.2020

NOVO DJEČIJE IGRALIŠTE U DANILOVGRADU POKLON GLAVNOG GRADA SUSJEDNOJ OPŠTINI

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević, sa saradnicima, danas su obišli novo dječije igralište u Pažićima, koje je poklon Glavnog grada susjednoj opštini.

Tom prilikom gradonačelnik Vuković je izrazio zadovoljstvo što je jedan možda mali, ali važan projekat za opštinu Danilovgrad uspješno priveden kraju na zadovoljstvo najmlađih stanovnika ovoga grada.

06.11.2020

Realizovana akcija pošumljavanja sa QSI školom

Zelenilo je danas saradnji sa QSI International school of Montenegro realizovalo akciju pošumljavanja park-šume Zlatica. Za ovu priliku QSI škola obezbijedila je 100 sadnica za pošumljavanje, a Zelenilo je kao dobar domaćin osim logističke podrške posadilo dodatnih 70 sadnica lišćara.

Na ovaj način želimo da utičemo na naše sugrađane i povećamo svijest o značaju životne sredine, naročito kod mlađih genericija i da zajedno naš grad učinimo zelenijim, a zelenilo u gradu očuvamo.

06.11.2020

POČELA IZGRADNJA PARKA NA STAROM AERODROMU

Ekipe gradskog preduzeća Zelenilo d.o.o. danas su počele da izvode radove na izgradnji parkovske površine na Starom aerodromu.

Riječ je o površini preko 6.000 m² u Aerodromskoj ulici koja će biti potpuno uređena sa preko preko 100 odraslih sadnica različitih vrsta drveća, formiran travnjak na oko 3.500m² i zasađeno niže ukrasno bilje.

Na ovom prostoru biće izgrađeno novo dječije igralište na bezbjednoj gumenoj podlozi, novi sportski poligon, prostor za fitnes i drugi sadržaji.

05.11.2020

“Moje drvo” danas u Bloku V

Ekipe Zelenila, danas su u Bloku V u saradnji sa građanima realizovali sadnju drveća doniranih putem aplikacije “Moje drvo”.

Današnju akciju uljepšao je dječak po imenu Simon koji je sa svojom kumom posadio svoje prvo drvo, dok je predstavnik kompanije Amplitudo donirao dvije sadnice platana i jednu parkovsku klupu.

Kada se građani uključe u uljepšavanje naše Podgorice, Zelenilo se uvjek pridruži, pa je za ovu priliku, osim logističke podrške, obezbijedilo i ugradilo još jednu klupu.

05.11.2020

PEJZAŽNO UREĐEN KRUŽNI TOK U ULICI VOJVODE MAŠA ĐUROVIĆA U CITY KVARTU

Gradsko preduzeće “Zelenilo” danas je izvelo radove na pejzažnom uređenju novog kružnog toka u ulici Vojvode Maša Đurovića u City kvartu. Kružni tok je oplemenjen sa 10 sadnica crvenolisnog patuljastog javora, a posađene su i 84 sadnice mirte i 150 komada fotinije. Na slobodnim površinama formiran je travnjak, a kružni tok pokriven je i sistemom za navodnjavenje.

01.11.2020

OPŠTINA GOLUBOVCI USKORO DOBIJA JOŠ JEDNO DJEČIJE IGRALIŠTE

Ekipe gradskog preduzeća “Zelenilo” počele su da izvode radove na izgradnji novog dječijeg igrališta u Opštini u okviru Glavnog grada Golubovci, u selu Bijelo Polje na površini od 500m².

Igralište će sadržati ljuljašku, klackalice i njihalice koje će biće ugrađene na podlozi od tartana, dok će na staroj murvi biti napravljena drvena platforma sa toboganom, a prostor će biti opremljen i parkovskim mobilijarom - klupama i korpama za otpatke.

Kompletna površina biće oplemenjena novim zelenilom, a sprave i podloga u teretani na otvorenom biće osvježeni. Kako je bezbjednost najmlađih na prvom mjestu, prostor će biti ograđen zaštitnom ogradom.

Podsjećamo, u saradnji Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci i gradskog preduzeća Zelenilo nedavno je na površini od 1.700 m2 u Golubovcima sagrađeno moderno dječije igralište.

Pogledajte kako će izgledati novo dječije izgralište:https://youtu.be/38fzQGybaXA

31.10.2020

NOVA ZELENA POVRŠINA U DALMATINSKOJ ULICI

Ekipe gradskog preduzeća Zelenilo d.o.o. završile su radove na pejzažnom uređenju skvera koji se nalazi na raskršću Dalmatinske i Nove Dalmatinske ulice. Ovaj prostor je oplemenjen sa sedam odraslih sadnica drveća i travnjakom, a ugrađen je i sistem za navodnjavanje. Izgrađena je staza od kulir ploča, a zbog nivelacije terena postavljeni su dekorativni potporni zidovi od gabiona punjenih riječnim oblutkom koji su namijenjeni za sjedjenje.

30.10.2020

PODGORICA DIO REGIONALNE INICIJATIVE “DRVO PRIJATELJSTVA”, ULICA IBRAHIMA DREŠEVIĆA DOBILA NOVI DRVO

Gradsko preduzeće Zelenilo danas je, u saradnji sa @ekoloski_pokret_ozon u okviru regionalne inicijative “Drvo prijateljstva”, u Ulici Ibrahima Dreševića zasadilo 69 sadnica jasena.

Ovu akciju pokrenuo je Evropski fond za Balkan (EFB), a danas je istovremeno u Beogradu, Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu uz volontersku i logističku podršku brojnih lokalnih partnera posađeno 400 stabala drveća.

Ideja akcije je smanjenje emisije CO2 nastale kroz sve poslovne letove EFB tokom 2019. godine, a cilj akcije je pokazati da je moguće kroz preuzimanje pojedinačne odgovornosti napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

S obzirom da je zbog velike količine izduvnih gasova nivo aerozagađenja najveći u urbanim gradskim zonama, za realizaciju ove akcije odabrali smo Ulicu Ibrahima Dreševića odnosno lokaciju u neposrednoj blizini Glavne željezničke i autobuske stanice u Podgorici.

Očuvanje životne sredine u vremenu u kojem živimo predstavlja ozbiljan izazov i zbog toga i na ovaj način želimo da utičemo na podizanje svijesti o značaju svake nove sadnice drveća i da pozovemo naše sugrađane da čuvaju zelene površine, a našim svakodnevnim aktivnostima nastavićemo da radimo na ozelenjavanju Podgorice i poboljšanju kvaliteta života u glavnom gradu.

28.10.2020

Ulica Baku bogatija za 44 sadnice drveća

Ekipe Zelenila danas su završile radove na pejzažnom uređenju u Ulici Baku. Radovi su izvedeni u skladu sa projektom, te je ova ulica dobila nove drvorede od 30 ligustruma u zelenoj traci sa jedne strane i 14 murvi sa druge strane saobraćajnice. Prostor je oplemenjen i sa 74 žbunaste sadnice evonimusa i oleandera, dok je na slobodnim površinama formiran travnjak. Kako bi se posađeni biljni fond očuvao tokom ljetnjih mjeseci ugrađen je i sistem za navodnjavanje.

S obzirom da je ovaj prostor prepoznat kao zona koju građani koriste za šetnju, duž trotoara ugrađeno je šest klupa i tri korpe za otpatke.

26.10.2020

ZAVRŠENO UREĐENJE ZELENE POVRŠINE U ULICI ARHITEKTE MILANA POPOVIĆA

Ekipe Zelenila danas su završile radove na uređenju zelene površine u Ulici arhitekte Milana Popovića, tako da je na zadovoljstvo građana iz ovog dijela grada navedeni prostor dobio novi izgled i nove sadržaje.

Pošto se radilo o definisanom prostoru, novi sadžaji uklopljeni su sa postojećim prostornim i strukturnim elementima. U centralnom dijelu postavljano je 50 m² podloge od tartana gdje su ugrađene dječije sprave - dupla ljuljaška i njihalica, a iscrtana su i polja za igru “Školice”. Obnovljene su klupe i ugrađene nove korpe za otpatke, a na ovom prostoru posađene su odrasle sadnica drveća i rekultivisan travnjak površine 80m².

24.10.2020

SADNJOM KESTENA SIMBOLIČNO OBILJEŽENA GLOBALNA KAMPANJA MJESECA BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE

Gradonačelnik drIvan Vuković, sa saradnicima, danas je u Studentskoj ulici, zajedno sa predstavnicama„NVO Veritas“, zasadio nova stabla kestena čime je simbolično obilježena globalna kampanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, ali ujedno i početak novog ciklusa projektaMoje drvo.

„Glavni grad se i ove godine uključio u sada već globalnu kampanju obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, a to je oktobar i mi smo danas simbolično na početku Studentske ulice, skupa sa našim dragim sugrađankama iz “NVO Veritas”zasadili sedam stabala kestena, jer je cvijet kestena roze boje koja obilježava ovaj globalni pokret“, saopštio je Vuković. On je istakao da Glavni grad na taj način iskazuje punu podršku njihovim naporimau borbi protiv ove opake bolesti.

Statistika pokazuju da kada je ženska populacija u Crnoj Gori u pitanju, preko 25% svih slučajeva obolijevanja od maligniteta se odnosi upravo na karcinom dojke što je dovoljna opomena i poziv na akciju ukupne društvene zajednice

. „Vrlo je važno da djelujemo preventivno, vrlo je važno da budemo agilni, da posjećujemo ljekare i da redovno radimo preglede i samopreglede jer statistike pokazuju i to da se ukoliko se ova bolest otkrije na vrijeme ona uspješno liječi u nekom procentu od 80%“, istakao je gradonačelnik Vuković. „Glavni grad je tu da pruži podršku ovim hrabrim damama, ali i svima koje se suočavaku sa sličnim problemima, a upravo ovakve akcije služe da podignemo svijest o značaju preventive kako bismo uspjeli da sačuvamo svaki život koji ne moramo izgubiti“, zaključio je Vuković.

Doktorica onkologijeNada Cicmil Sarićnaglasila je da Svjetska zdravstvena organizacija posvećuje čak cijeli mjesec dana borbi protiv raka dojke, za razliku od svih drugih malignih bolesti kojima je posvećen po jedan dan u godini. „Rak dojke nije samo problem jedne žene, nego cijele porodice, cijelog društva, u svakom najširem smislu riječi, i stog je izuzetno značajno što su brojna dosadašnja iskustva i aktivnosti doprinijeli da se svijest žena značajno podigne, a da se stigma i dogma koja postoji u ovome domenu značajno umanji“, naglasila je Cicmil Sarić i dodala da karcinom dojke ne smije da uzme nijedan život, jer je on uvršten u svega četiri, eventualno pet preventivilnih malognih bolesti, a to je prilika koju niko ne smije da propusti. Ona se zahvalila upravi Glavnog grada koja je prepoznala značaj i ispoljila senzibilnost prema ovoj vrsti društvenog problema, na kome se intenzivno radi, kako prevencijom, tako i savremenom terapijom, u čemu poseban doprinos ima osnivanje dijagnostičnog centra za karcinom dojke u Kliničkom centru Crne Gore. „Takođe, ovo kestenje koje, ne samo da ima ružičasti cvat, nego kesten kao drvo predstavlja i simbol trijumfa i veoma dugoga života, čak do 500 godina, a najstariji na svijetu negdje između dvije i pet hiljada godina procjenjuje se da je star. U tom kontekstu bih poželjela da svi zajedno imamo ovakvo viđenje i ove današnje manifestacije i da se u ovome kontekstu sve naše dalje aktivnosti zajednički nastave i ne samo jedan mjesec u godini, nego svih 12 mjeseci jer zajedno smo uvijek jači.

PsihološkinjaDamira Murićje istakla da današnje okupljanje predstavlja svojevrstan vid pružanja psiho-socijalne podrške damama iz organizacije "Veritas". „Kao psiholog i neko ko se na Institutu za onkologiju bavi mentalnim zdravljem osoba koje prolaze kroz proces liječenja, tokom i nakon dijagnostike, te kroz različite radionice i pristupe sa pacijentima nadam se da ću svoje iskustvo i iznanje, zajedno sa damama i z NVO Veritas, uspjeti da prenesem osobama oboljelim od karcinoma da na najlakši mogući način prođu sve one teške i stresne stresne trenutke.

„Sigurna sam da i vi mozete negdje saosjetiti šta to zapravo znači i šta osobe koje su oboljele od karcinoma doživljavaju u tim trenucima, tako da, ovaj simboličan dan predstavlja podizanje svijesti da sve dame na ovom svijetu, a posebno kada već govorimo o nasoj zemlji, Crnoj Gori, počnu konačno da brinu o sebi“, naglasila je Murić pozivajući sve pripadnice ljepšeg pola da barem jednom godišnje pođu na pregled, da budu sebi važne, zdravo sebične i posvete se samo sebi.

23.10.2020

UREĐENA MIKROLOKACIJA ISPRED OŠ "MAKSIM GORKI"

Gradonačelnik Podgoricedr Ivan Vukovići direktorica OŠ “Maksim Gorki”Snežana Irićobišli su danas još jednu lokaciju u gradu koja je uređena u sklopu projekta Mikro 020.

Gradonačelnik Vuković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Podgorica dobila još jednu uređenu mikro lokaciju u neposrednoj blizini Osnovne škole Maksim Gorki. Projekatje realizovala služba Glavnog gradskog arhitekte i privredno društvo Zelenilo uz pomoć kolega iz Puteva i Komunalnih usluga.

19.10.2020

POGLEDAJTE KAKO ĆE USKORO IZGLEDATI JOŠ JEDNO SAVREMENO DJEČIJE IGRALIŠTE

Gradsko preduzećeZelenilo d.o.o Podgorica, izvodi radove na izgradnji dječijeg igrališta u Zagoriču u nastavku Ulice II crnogorskog bataljona, pa će i djeca ovog podgoričkog naselja uskoro dobiti adekvatan prostor za igru.

Igralište će biti izgrađeno na površini od oko 500m², na podlozi od tartana sa pripadajućim mobilijarom za djecu - klackalica, tobogan, ljuljaške, njihalice i vrtaške, kao i parkovskim mobilijarom - klupama i korpama za otpatke. Takođe, kompletan prostor biće oplemenjen ukrasnim drvećem, žbunjem i drugim biljnim vrstama.

Dječije igralište biće ograđeno adekvatnom ogradom čime će se dodatno povećati bezbjednost boravka djece na igralištu.

Podsjećamo da se ovaj projekat realizuje u partnerstu Glavnog grada i građana ovog dijela Zagoriča.

Pogledajte kako će igralište u Zagoriču:

https://www.youtube.com/watch?v=M5TotVmCjw4

18.10.2020

POČELO UREĐENJE ZELENE POVRŠINE U ULICI ARHITEKTE MILANA POPOVIĆA

Ekipe Zelenila počele su da izvode radove na uređenju zelene površine u Ulici Arhitekte Milana Popovića, tako da će na zadovoljstvo građana ovog dijela grada navedeni prostor uskoro dobiti novi izgled i nove sadržaje.

Rekonstrukcija prostora će obuhvatati ugradnju podloge od tartana sa dječijim spravama, obnavljanje klupa i ugradnju novih korpi za otpatke. Osim sprava, za najmlađe će na betonskoj podlozi biti oslikani i motivi za igru.

I ovaj prostor će biti dodatno oplemenjen sadnjom odraslih sadnica drveća i drugog ukrasnog bilja i rekultivacije travnjaka, a novi sadržaji će biti usklađeni sa postojećim prostronim i strukturnim elementima.

16.10.2020

Počela dopuna drvoreda u Podgorici

Drvoredi zbog svoje specifične funkcionalnosti zauzimaju posebno mjesto u sistemu zelenih površina i iz tog razloga im posvećujemo posebnu pažnja, naročito u jesenjem periodu kada počinje sezona orezivanja drveća.

Osim toga, jesen je karakteristična po povoljnim uslovima za sadnju drveća, te će ekipe Zelenila ove jeseni intenzivno raditi na dopuni postojećih i formiranju novih drvoreda širom grada.

Danas je izvršena sadnja odraslih sadnica platana u Ulici 13. jula, a u cilju poboljšanja vizuelne i funkcionalne uloge drvoreda i u narednom periodu nastavićemo ovu aktivnost.

12.10.2020

Učinak Glavnog grada i Zelenila u posljednjih godinu i po dana

Gradsko preduzeće Zelenilo uredilo je preko 100.000 m2 javnih površina, u okviru čega je zasađeno 19 drvoreda sa 847 odraslih sadnica.

Na javnim površinama zasadjeno je 1.500 odraslih sadnica, dok su park-šume pošumljene sa 2.000 sadnica.

Za naše najmlađe sugrađane izgradili smo novih 15 dječijih igrališta.

Uređen je i Podgorički park, oformljeno je 5 mikro-lokacija, oplemenjeno 7 kružnih tokova i 10.000 m2 razdjelnih ostrva i zasađeno je 150.000 komada sezonskog cvijeća.

11.10.2020

ZAVRŠENO PEJZAŽNO UREĐENJE KRUŽNOG TOKA U BLOKU V

Na nedavno izgrađenom kružnom toku na raskrsnici ulica Meše Selimovića i Blaža Jovanovića, Zelenilo jezavršiloradove na pejzažnom uređenju ove javne površine.

Pejzažnim uređenjem u parternom zelenilu urađen je mozaik ukrasnih trava i bijelih betonskih ploča, koji je upotpunjen sadnjom šipka bonsai forme. Osim toga, u spoljnom prstenu kružnog toka posađeni su pinjoli, a na slobodnim površinama formiran je travnjak. I ova nova zelena površina ima sistem za navodnjavanje koji će omogućiti da se dugoročno uredno održava.

09.10.2020

Nova cvjetna vrsta od danas na javnim površinama

Po prvi put, ove jeseni, cvjetnjake u Glavnom gradu krasiće jesenja kraljica – hrizantema.

Ekipe Zelenila i danas su vrjedno radile na uljepšavanju javnih zelenih površina, te su u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog izvršili zamjenu muškatli sa hrizantemama koje će svojim raznobojnim cvjetovima uljepšati javne cvjetnjake tokom tmurnih jesenjih dana

04.10.2020

EKIPE GRADSKOG ZELENILA PEJZAŽNO UREĐUJU KRUŽNI TOK U BLOKU V

Na nedavno izgrađenom kružnom toku na raskrsnici ulica Meše Selimovića i Blaža Jovanovića uskoro ekipe gradskog Zelenila izvode radove i na pejzažnom uređenju ove javne površine.

Završeni su pripremni zemljani radovi, a pejzažno uređenje je osmišljeno tako da u parternom zelenilu bude mozaik ukrasnih trava i bijelih betonskih ploča, upotpunjeno sadnjom šipka bonsai forme. Osim toga, u spoljnom prstenu kružnog toka biće posađeni pinjoli, a na slobodnim površinama biće formiran travnjak. I ovaj kružni tok imaće sistem za navodnjavanje, a završetak radova zavisiće od vremenskih uslova.

30.09.2020

Zelenilo podržalo akciju sadnje povodom obilježavanja Dana evropske saradnje

Zelenilo je danas u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije realizovalo sadnju 10 odraslih sadnica drveća u Bulevaru Revolucije.

Na ovaj način proslavljena je i tridesetogodišnjica Interreg IPA programa, a u okviru kojega je u Hrvatskoj, Bosini i Hercegovini i Crnoj Gori posađeno ukupno 30 sadnica kao podsjetnik na brojne uspješne prekogranične saradnje između ovih država.

28.09.2020

PARKOVSKI MOBILIJAR U PODGORICI PONOVO NA METI VANDALA

Pored svih napora gradske uprave da izgradnjom novih i rekonstrukcijom postojećih igrališta pruži našim najmlađim sugrađanima adekvatan prostor za igru i druženje, nesavjesni pojedinci nastavljaju sa lošom praksom uništavanja i otuđivanja mobilijara u parkovima i na igralištima. Naime, juče su na nedavno izgrađenom dječijem igralištu na Bulevaru Stanka Radonjića, otuđene letve sa svih klupa koje su bile u sklopu igrališta, a takođe je otuđen mobilijar na novom igralištu na Zabjelu i u Bloku VI.

Komunalna inspekcija je po prijavi građana izašla na teren, nakon čega će podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica nadležnim državnim organima.

Podsjećamo,u cilju očuvanja imovine Glavnog grada, a shodno Zakonu o zaštiti lica i imovine, na deset lokacija na teritoriji Podgorice postavljen je video nadzor. Na ovaj način želimo da damo dodatan doprinos smanjenju vandalizma u Podgorici koji je bio svakodnevna pojava godinama unazad. Tako je upopravku polomljenog i uništenog mobilijara u proteklih pet godina Glavni grad uložio 124.078 eura, što je dovoljno sredstava za izgradnju nekoliko novih igrališta.

Apelujemo na sve građane da se odgovorno odnose prema javnim gradskim površinama, a svi oni koji primijete nesavjesno ponašanje pojedinaca koji na bilo koji način ugrožavaju vizuelni i funkcionalni efekat javnih zelenih površina, da takvo ponašanje prijave Upravi policije ili Komunalnoj inspekciji.

26.09.2020

Ekipe Zelenila saniraju štete nastale usljed nevremena

Jako nevrijeme, obilne padavine i pojačan vjetar sa olujnim karakterom, koji su zadesili Podgoricu u noći između petka i subote nanijeli su veliku štetu na biljnom fondu na teritoriji Glavnog grada.

Ekipe Zelenila na terenu su od sinoć i intezivno rade na saniranju šteta. Do sada je šteta sanirana na devet lokacija i to: Bulevar Revolucije (kod ANB-a), Ulica Ivana Vujoševića br.5 i br. 29, Ulica Bracana Bracanovića, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, Ulica 4. jula, Bulevar Save Kovačevića, Park Ivana Militinovića, Ulica Arhitekte Milana Popovića.

Ekipe su i dalje na terenu i rade na uklanjanju oborenih stabala i odlomljenih velikih grana kako bi se obezbjedilo neometano odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka.

Lokacije na kojima će danas biti završena sanacija su i: Bulevar Ivana Crnojevića (kod fonda PIO), Bulevar Save Kovačevića, kod Lepe Kate, Ulica Svetozara Markovića br.59, Bulevar Jovana Tomaševića (kod Ministarstva odbrane), Ulica Bracana Bracanovića, Ulica Vaka Đurovica i Bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

24.09.2020

NOVO ZELENILO NA BULEVARU SVETOG PETRA CETINJSKOG

Ekipe gradskog preduzeća Zelenilo, kao što je i najavljeno nakon rekonstrukcije jedne od najvažnijih saobraćajnica u gradu, pristupile su pejzažnom uređenju Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, tako da su razdjelna ostrva duž bulevara dobila novo zelenilo.

Riječ je o potezu od Ulice Marka Miljanova do Ulice Jovana Tomaševića gdje su posađene 54 odrasle sadnice ukrasnog ileksa na špaliru, dok je u parternom zelenilu posađeno 850 sadnica mirte i 250 sadnica kane, a cjelom dužinom ugrađen je sistem za navodnjavanje i posijana je trava.

Kako bi se zelene površine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog zaokružile u cjelinu, sa obje strane bulevara, od Ulice Marka Miljanova do Ulice Jovana Tomaševića biće formirani i dopunjeni drvoredi u kojima će biti posađeno preko 40 odraslih sadnica lipe i platana.

15.09.2020

NOVO DJEČIJE IGRALIŠTE I ZELENILO ZA NAJMLAĐE SUGRAĐANE IZ MOSKOVSKE ULICE

Gradonačelnik dr Ivan Vuković sa saradnicima obišao je danas dječije igralište u Moskovskoj ulici iza zgrade Simpa. Naši najmlađi sugrađani dobili su novi prostor za igru i druženje na površiniod 1.600m². U neposrednoj blizini nedavno je rekonstruisan i sportski poligon čime je ovaj dio grada dobio dvije površine za boravak u prirodi, sport i rekreaciju kako najmlađih tako i starijih sugrađana.

`` Nedavno kada smo otvorili rekonstruisani poligon u blizini, obećali smo da ćemo djeci ovog dijela grada podariti moderno igralište, tako da evo već par sedmica kasnije imamo priliku da se okupimo i povodom otvaranja novog igrališta i jedne nove manje parkovske površine u kultnom dijelu našeg grada, gdje su odrastale mnoge generacije. Pravo je zadovoljstvo da danas imamo priliku da djeci tih generacija podarimo jedan novi prostor za igru i razonodu`` kazala je zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić.

Zamjenica gradonačelnikadr Slađana Vujačićistakla je da će gradska uprava i u narednom periodu nastaviti sa rekonstrukcijom i izgradnjom dječijih igrališta kako bi doprinijeli pravilnom razvoju mališana.

``U vremenu novih digitalnih tehnologija teško je organizovati vrijeme i uputiti djecu na sadržaje koji su svakako bolji za njihovo dalje odrastanje, za njihov psihološki i emocionalni razvoj, a mi kao jedna odgovorna gradska uprava smo se posvetili tom zadatku i učinili da u proteklih dvije godinenaša djeca u svim djelovima grada, kako u užem dijelu tako i u ruralnom dijelu Podgorice dobiju nova moderna igrališta i sa tim ćemo nastaviti i u narednom periodu.’’ zaključila je zamjenica Vujačić.

Direktorica gradskog preduzeća ZeleniloDaca Popovićje istakla da je stručni tim privrednog društva na čijem je čelu odradio još jedan dobar posao tako da su od danas najmlađi građani Podgorice bogatiji za još jedno dječije igralište.

„Na površini od 1.600 m2 ozelenjen je prostor i ugrađeni su novi dječiji sadržaji. Uspjeli smo da dječije igralište uklopimo u postojeći ambijent, tako da su postojeće betonske staze obnovljene i povezane u tri kruga novim betonskim i stazama od rizle. Na podlozi od tartana ugrađena je posebna sprava, kotrljajući tobogan, a postavljene su i kocke od foreksa za sjedenje. Kompletan prostor je dodatno ozelenjen sadnjom 25 odraslih sadnica, 150 komada žive ograde, a na 150m2 postavljena je tepih trava“, istakla je Popović i dodala da je na slobodnim površinama formiran travnjak, a kompletan prostor je pokriven hidrosistemom.

„Prostor je dodatno opremljen parkovskim mobilijarom klupama i kantma za otpatke, a realizacijom ovog projekta još jednom smo potvrdili naše opredjeljenje da gradimo savremena i moderna dječija igrališta i da uređujemo zelene površine, tako da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima u različitim djelovima grada“, zaključila je Popović.​

Gradsko preduzeće ‘’Komunalne usluge’’ ugradile su dva reflektora kako bi igralište bilo osvijetljeno i bezbjedno za najmlađe.

11.09.2020

Obnovljen mobilijar u Bulevaru Revolucije

Ekipe Zelenila u kontinuitetu rade na obnavljanju parkovskog mobilijara na teritoriji Glavnog grada.

U tom smislu, danas su stare klupe na Bulevaru Revolucije, od mosta Union do kružnog toka na Bulevaru Džordža Vašingtona, zamijenjene novim. Uklonjenje su dotrajale i ugrađene 22 nove parkovske klupe, a osim toga na ovom potezu ugrađeno je i 10 novih korpi za otpatke. Klupe koje se nalaze u blokovskim djelovima su popravljene, zamijene su stare i ugrađene nove letve i izvršeno je njihovo farbanje.

U narednom periodu nastavićemo sa zamjenom i ugradnjom novog mobilijara i u drugim djelovima grada, a sve kako bi našim sugrađanima obezbjedili što ljepše uslove za život i rad.

07.09.2020

PODGORICA DOBILA JOŠ JEDAN URBANI KUTAK

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, obišao je danas završene radove na platou na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Gradsko preduzeće ''Zelenilo'' izvelo je radove na pejzažnom uređenju koji su obuhvatali nasipanje 320 kubika plodne humusne zemlje, sadnju 34 sadnice odraslih platana, 50 m žive ograde i preko 45 komada žbunja i sukulenta, čime je ovaj prostor dodatno uljepšan. Na slobodnim zemljanim površinama posijana je trava, a kompletna površina pokrivena je sistemom za navodnjavanje. Sa postojeće staze uklonjen je sloj materijala i nasut novi sloj rizle u količini od 36 kubika. Na ovom prostoru biće ugrađeno 10 klupa modernog dizajna i postavljene korpe za otpatke. Urađeni su zastori sa jedrima u mediteranskom stilu koji će omogućiti korišćenje prostora u svim vremenskim uslovima.

28.08.2020

Otvoreno novo dječije igralište u Golubovcima

Direktorica "Zelenilo“ - Podgorica, Daca Popović i Predsjednica Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci, Tanja Stajović obišle su zajedno sa svojim saradnicima i svečano otvorile park i dječije igralište u Golubovcima.

Ovaj park predstavlja pravo osvježenje za sve građane Zete, a posebno za one najmlađe, jer su u sastavu ovog kompleksa postavljeni tobogan sa kulom, ljuljaška sa dva sjedišta, dvostruka klackalica, dvije njihalice na opruzi i nezaobilazna vrteška.

”Na opšte zadovoljstvo svih, danas je Zeta bogatija za jedno prelijepo uređeno dječije igralište i parkovsku površinu, koja se prostire na 1.700 kvadrata, a namjenjena je svim generacijama, od najmlađih do onih starijih.

Opština u okviru Glavnog grada Golubovci je, u saradnji sa preduzećem Zelenilo d.o.o., u proteklih par sedmica vrijedno radila na uljepšavanju životnog prostora, pa je u skladu sa potrebama stanovništva, oplemenila ovaj ambijent raznim vrstama sadnog materijala, zelenim površinama, urađena je pješačka staza, plato, a osim toga postavljen je i parkovski mobilijar, kao i svi neophodni rekviziti za igru i zabavu mališana” kazala je predsjednica Stajović.

Predsjednica Opštine Golubovci, gospođa Stajović ovom prilikom istakla je, da se itekako vodilo računa o bezbijednosti i sigurnosti samog igrališta.

“Sve sprave postavljene su na gumenoj podlozi od tartana, u cilju veće bezbijednosti djece, kako bi roditelji bezbrižno mogli da provode svoje slobodno vrijeme u prirodi. Suština i zamisao ovog projekta je, da se svima obezbijedi ugodan prostor za odmor, igru i relaksaciju.

Vrijednost ovog projekta je 40.000,00 eura, a imamo koncepciju i planove da, i u narednom periodu nastavimo sa ovakvim aktivnostima, za ljepši izgled Zete” saopštila je predsjednica Stajović.

Direktorica „Zelenila“ - Podgorica, Daca Popović izrazila je zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog projekta: “Za početak želim da kažem da mi je veliko zadovoljstvo što se danas nalazimo u Zeti i što smo i na ovaj način pokazali da se dobra saradnja sa uparavom Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci nastavlja, ali i da osim urbanog gradskog jezgra naše aktivnosti realizujemo i u prigradskim odnosno seoskim naseljima.

Kao što je i Predsjednica Opštine kazala zajedničkim aktivnostima realizovali smo izgradnju ove, slobodno možemo reći, parkovske površine koja zauzima prostor od 1.700 kvadrata. Ugrađene su sprave za igru djece i parkovski mobilijar, posađene su sadnice drveća i ukrasnog bilja, formiran je travnjak, a zelene površine pokrivene su sistemom za navodnjavanje.“

Ovom prilikom zahvalila se gradskim preduzećima koji su uzeli učešća kako bi se ova površina zaokružila u jednu lijepu cjelinu: “Iskoristila bih priliku da se zahvalim kolegama iz Agencije za stanovanje koji su izvršili ograđivanje površine uz saobraćajnicu i time povećali nivo bezbjednosti djece koja će boraviti u ovom parku, kao i kolegama iz Komunalnih usluga koji su ugradnjom refelektora osvijetlili park. Takođe i ekipe gradske Čistoće postavile su podzemni kontejner pa je sada ovaj prostor u potpunosti uređen i bezbjedan.“

Ona se osvrnula i na prethodne saradnje i najavila nastavak istih: „Kao što sam i na početku rekla, dobra saradnja sa Opštinom Golubovci ostvarena je kroz niz projekata: pejzažno smo uredili površinu na Agovića brijestu, uredili smo površine oko spomenika u Gostilju, Matagužima (Stari Viganj), Anovima i druge, a redovno održavamo i javne zelene površine u Zeti, a naša uspješna saradnja nastaviće se i u narednom periodu.“

Popović je imala i poruku za građane: “Poručila bih stanovnicima Zete, ali i Podgorice, da čuvaju zelene površine i da se prema njima ophode domaćinski.“

23.08.2020

ZAVRŠENA DRUGA FAZA PODGORIČKOG PARKA: NOVA ZELENA OAZA NA PREKO 10.000 METARA KVADRATNIH

Gradonačelnik Podgorice drIvan Vuković, sa saradnicima, otvorio je večeras i drugu fazu Podgoričkog parka u Ulici Jovana Tomaševića,na prostoru između Moskovskog mosta i pješačkog mosta Gazela. Riječ je o prirodnom nastavku prve faze koja je nedavno završena i zahvata površinu od mosta Milenijum do Moskovskog mosta.

Vrijednost radova izgradnjedrugefaze Podgoričkog parka iznosi49.642 eura, dokukupna vrijednost izgradnje obje faze iznosi127.391eura.Park se prostire na preko 10.000 metara kvadratnih, od mosta Milenijum do mosta Gazela.

Zamjenica gradonačelnikadr Slađana Vujačićizrazila je zadovoljstvo što je Podgorički park kao jedna od najljepših parkovskih površina u gradu dobio svoju finalnu formu.

„Ovo je prostor koji je za kratko vrijeme postao omiljeno mjesto za odmor i relaksaciju naših sugrađana i nama je zaista puno srce kad svakog dana i svake večeri ovdje vidimo veliki broj naših građana koji koriste sadržaje koji se ovdje nalaze i ovo je postalo omiljeno mjesto za boravak u prirodi“, naglasila je Vujačić.

Ona je posebnu zahvalnost na kvalitetno odrađenom poslu uputila kolegama iz privrednog društva Zelenilo, ali i ostalim partnerima na ovom projektu.

„Želim da se zahvalim našim kolegama iz privrednog društva Zelenilo na uspješno odrađenom poslu, a način na koji se ova površina već koristi je dokaz da smo zajedno završili jedan odličan posao. Takođe ovo je prilika da se zahvalim našim prijateljima iz Ministarstva odbrane na jednoj značajnoj donaciji koja je omogućila da formiramo novu parkovsku površinu i privrednom društvaLakolinana donaciji putem koje smo rekonstruisali rasvjetu u Ulici Jovana Tomaševića“, istakla je zamjenica gradonačelnika.

„Naša poruka građanima je da što više koriste ovaj prostor, da uživaju u njemu i da ga čuvaju prije svega, a naše obećanje je da ćemo već do kraja ove godine dobiti još ovakvih parkovskih površina na nekoliko lokacija u gradu“, zaključila je Vujačić.

U okviru druge faze Podgoričkog parka izvedeni su zemljani radovi, uklanjanje površinskog sloja neplodne zemlje i šuta i nasipanje novog sloja humusne zemlje. Postojeći biljni fond i staze su zadržani, a na ulazu u park od strane Moskovskogmosta napravljen je portun od drvenih greda. Izgrađena je i kolonada sa puzavicama, a prostor je oplemenjen autohtonim vrstama drveća (smokva, murva, dzanja...). Posađeno je oko 60 komada drveća i oko 100 metara žive ograde, dok su na slobodnim površinama formirani tranvnjaci.

Za miran odmor napravljene su dvije klupe modernog dizajna, a ugrađen je i standardni parkovski mobilijar – 12 klupa i 6 korpi za otpatke, izvršena je i ugradnja zaštitno-dekorativne ograde.

U cilju smanjenja utroška vode sa vodovodne mrežena ovoj površini izvršen je iskop bunara, te se kompletna površina Podgoričkog parka navodnjava bunarskom vodom preko sistema za zalivanje.

Pogledajte kako izgleda Podgorički park iz drona:

https://www.youtube.com/watch?v=NGmz5u9hshM

16.08.2020

STARI AERODROM I KONIK USKORO DOBIJAJU NOVE PARKOVSKE POVRŠINE

Podgorička naselja Stari aerodrom i Konik uskoro dobijaju nove parkovske površine.Na površini od preko 6.000 m² u Aerodromskoj ulici na Starom aerodromu biće formirana nova parkovska površina, na kojoj će biti posađeno preko 100 odraslih sadnica različitih vrsta drveća, formiran travnjak na oko 3.500m² i zasađeno niže ukrasno bilje.

Na ovom prostoru biće izgrađeno novo dječije igralište na bezbjednoj gumenoj podlozi, novi sportski poligon i prostor za fitnes. Osim toga ova parkovska površina će po obodima biti oslikana dječijim – didaktičkim motivima koji će djecu navoditi na razmišljanje i probuditi njihovu maštu i kreativnost.

Postojeće betonske i pješčane staze biće rekonstruisane, dok će postojeći mobilijar specifičnog izgleda biti obnovljen pa će tako na višeugaone betonske konstrukcije biti popravljene i obložene novim letvama. Takođe, biće ugrađeno još 28 novih parkovskih klupa i 12 korpi za otpatke i dva seta stolova sa klupama na podlozi od dekinga namijenjenih za miran odmor. Navodnjavanje parka, koji će u cjelosti biti pokriven sistemom za zalivanje, obavljaće se iz novog bunara, a u parku će biti ugrađena i nova rasvjeta.

Takođe, zahvaljujući angažovanju gradskog preduzeća Zelenilo i naselje Konik uskoro će dobiti novu parkovsku površinu. Na površini 7.000 m2 na uglu Ulice Husinjskih rudara i Drvarske ulice biće izgrađena nova parkovska površina sa dječijim igralištem i pratećim sadržajima: platoom, stazama, parkovskim mobilijarom, novim sadnicama drveća, žbunja i drugog ukrasnog bilja, kao i sistemom za navodnjavanje.

Na ovaj način Glavni grad još jednom pokazuje da vodi brigu o potrebama građana Starog aerodroma i Konika i svih djelova Podgorice, a sve sa ciljem podizanja kvaliteta života.

Budući izgled novog dječijeg igrališta na Starom aerodromu:

https://youtu.be/CfKILs7FT00

Budući izgled dječijeg igrališta na Koniku:

https://youtu.be/2xwZQUjqgJM

14.08.2020

POČELI RADOVI NA IZGRADNJI DJEČIJEG IGRALIŠTA IZA ZGRADE "SIMPO" U MOSKOVSKOJ ULICI

Ekipe Zelenila počele su sa izvođenjem radova na izgradnji dječijeg igrališta iza zgrade "Simpo" u Moskovskoj ulici u neposrednoj blizini sportskog poligona.

Novo dječije igralište biće izgrađeno na podlozi od tartana. Na ovoj lokaciji je planirana i izgradnja teretane na otvorenom, a cijeli prostor će biti dodatno oplemenjen i novim biljnim fondom.

Pojektom je predviđeno da novi platoi i staze budu kružnih formi sa različitim sadržajima i međusobno povezani. Na postojećem uzvišenju biće izgrađen tobogan i tunel za igru najmlađih, dok će dva platoa biti u uvalama sa neobičnim kockama od foreksa za sjedjenje. Prostor je namijenjen svim generacijama koje će uživati u igri, rekreaciji i odmoru.

Animaciju budućeg izgleda dječijeg igrališta možete pogledati na linku

https://youtu.be/DhcDF3ziUCo

10.08.2020

USKORO POČINJU RADOVI NA UREĐENJU I OZELENJAVANJU PARKA U OKVIRU SC “MORAČA”

Uskoro počinju radovi na uređenju i ozelenjavanju parka u okviru SC “Morača” i na taj način, nakon nedavne rekonstrukcije poligona za mali fubal i odbojku, Glavni grad zaokružuje priču o uređenju kompleksa SC “Morača”. Radovi bi prema planu trebalo da budu završeni do kraja godine, a Podgorica će dobiti još jednu uređenu zelenu oazu u srca grada namijenjenu za odmor i rekreaciju svih generacija naših građana.

Rekonstrukcija i dopuna postojeće parkovske površine obuhvataće ozelenjavanje i dopunu sadržaja. U centalnom dijelu ovog parka biće izgrađen ljetnjikovac odnosno nadrstešnica modernog dizajna namijena za jogu i miran odmor. Prostor za sjedenje biće izgrađen na podlozi od dekinga, dok će nove pješačke staze biti nasute rizlom. Kako se radi o terenu koji je većim dijelom pod nagibom, biće izvršeno njegovo terasiranje, a prostor će biti ozelenjen gustim sklopom maslina i čempresa.

Ulaz iz Ulice Ivana Milutinovića biće oplemenjen špalirom od čempresa i živom ogradom, dok će kompletan prostor biti opremljen savremenim parkovskim mobilijarom – klupama, ležaljkama i korpama za otpatke i pokriven sistemom za navodnjavanje.

Postojeće staze biće očišćenje i prilagođene novim sadržajima, dok će postojeći biljni fond, koji je dobre vitalnosti i kondicije, uz primjenu neophodnih mjera njege, biti zadržan.

Budući izgled parka u okviru SC “Morača” možete pogledati na linku:

https://youtu.be/ZoTRzeNpVqc

08.08.2020

POČELA IZGRADNJA DJEČIJEG IGRALIŠTA U GOLUBOVCIMA

Gradsko preduzećeZelenilo počelo je da izvodi radove na izgradnji novog dječijeg igrališta u Ulici Golubovački brijeg.Opština u okviru Glavnog grada Golubovci završila je pripremne radove, odnosno nasipanje i ravnanje zemlje, dok su ekipe Zelenila pristupile obilježavanju i planiranju slobodnih površina kao i iskopu kanala za ugradnju ivičnjaka.Igralište će obuhvatiti površinu od 1.700 m² i biće u funkciji parkovske površine.

Na podlozi od tartana biće ugrađene savremene sprave za bezbjednu igru najlmađih, a mališani iz Zete će po završetku radova dobiti igralište koje će sadržati tobogan sa kulom, ljuljašku sa dva sjedišta, dvostruku klackalicu, dvije njihalice na opruzi i vrtešku.

Pored sprava za igru najmlađih, prostor će biti opremljen sa novim parkovskim mobilijarom, odnosno biće ugrađeno devet parkovskih klupa i sedam korpi za otpatke, a kompletna površina biće pokrivena sistemom za navodnjavanje i oplemenjena novim biljnim materijalom. Pored toga, zasadiće se 22 sadnice različitog drveća, 55 komada ukrasnog žbunja, 54 metra žive ograde, a formiraće se oko 1.000 m² travnjaka kako bi se ovaj prostor dodatno ozelenio i oplemenio.

04.08.2020

BULEVAR VOJVODE STANKA RADONJIĆA DOBIO NOVO IGRALIŠTE

Zamjenica gradonačelnikadr Slađana Vujačić,sa saradnicima, obišla je novo dječije igralište na Bulevaru Vojvode Stanka Radonjića. Dječije igralište u okviru naselja Tuški put prostire se na oko 500m² i na njemu su ugrađene ljuljaške, tobogan sa kulom, vrteška, dvije njihalice na opruzi i dvostruka klackalica, a izgrađen je i pješčanik.

‘’Danas predajemo na upotrebu mališanima ovog dijela grada novo moderno dječije igralište u Bulevaru Vojvode Stanka Radonjića. Posvećeni smo izgradnji dječijih igrališta unazad dvije godine i u kontinuitetu, u svim djelovima grada, smo stvorili pretpostavke da naši mališani dobiju dječija igrališta, odnosno male parkovske površine",istakla je zamjenica Vujačić. Ona je naglasila da ovakvi radni zadaci predstavljaju pravo zadovoljstvo i za gradsku upravu i za sve kolege. "Sigurni smo da stvaranjem ambijenta za ovakav vid rekreacije rasta i razvoja naših najmlađih sugrađana, mi zapravo činimo da naša djeca izrastaju u zdrave i najbolje ljude’’ naglasila je zamjenica Vujačić.

Zamjenica gradonačelnika je tom prilikom najavila izgradnju sporstkog poligona u neposrednoj blizini igrališta, kao i nove parkovske površine u naseljima Zagorič, Stari aerodrom i Konik.

‘’S obzirom na to da je ovo jedno novo naselje stvorićemo sve pretpostavke da dobije i sportski poligon posvećen sportistima i rekreativcima. U nekim od sljedećih susreta u planu je da otvorimo uređenu površinu iza zgrade Simpa, u Zagoriču u Piperskoj ulici, kao i dvije multifunkcionalne površine u naseljima Stari aerodrom i Konik’’ istakla je zamjenica Vujačić.

Prostor je opremljen i parkovskim mobilijarom, sa 5 klupa i 3 kante za otpatkePosađeno je 19 sadnica drveća, 33 komada puzavica i 30m žive ograde, a kompletna površina pokrivena je sistemom za navodnjavanje.

‘’Stanari iz Bulevara Vojvove Stanka Radonjića uputili su nam zahtjev da se u tom naselju nađe dječije igralište. S obzirom na to da je u ovom dijelu grada izgrađeno dosta zgrada, utvrdili smo potrebu za izgradnjom novog dječijeg igrališta, a naši inženjeri su isprojektovali i realizovali prije nekoliko dana. Na podlozi od tartana postavljene su sprave, prostor je oplemenjen biljnim materijalom, drvećem, puzavicom i živom ogradom. Ugrađene su klupe i korpe za otpatke, izgrađen je i hidro sistem kako bi se oplemenile zelene površine. Zahvalila bih se svojim zaposlenima koji predano rade na uređenju zelenih površina i u otežanim uslovima rada, kao i kolegama iz privrednih društava Glavnog grada koji su dali doprinos realizaciji ovog projekta",saopštila je direktorica Zelenila Daca Popović.

Direktorica Zelenila Daca Popović apelovala je na građane da se odgovorno odnose prema uređenim zelenim površinama kako bi ih bilo što više u našem gradu.

Agencija za stanovanje ogradila je prostor zbog bezbjednosti djece, dok su Komunalne usluge na tom prostoru ugradile javnu rasvjetu.

02.08.2020

Za godinu dana uređeno 13 dječijih igrališta

Na današnji dan prije godinu dana mališanima Bloka V predato je na upotrebu prvo moderno dječije igralište sa savremenim spravama ugrađenim na bezbjednoj podlozi od tartana. Od tada su nova dječija igrališta dobili i mališani iz Bloka VI, Ul. Vasa Raičkovića, Ul. Svetozara Markovića, Bul. Serdara Jola Piletića, Bul. Ivana Crnojevića, Bloka N (Centar) Perojske ul. ( Masline), Ul. Nikole Tesle (Zagorič), Ul. Admirala Zmajevića ( Stari aerodrom), Ul. Buda Tomovića (Zabjelo), Ul. Oktobarske revolucije (Drač), a za par dana novo igralište dobiće i mališani iz Bul. Vojvode Stanka Radonjića.

U cilju što bolje socijalne integracije najmlađih planirali smo da na teritoriji Glavnog grada do kraja godine izgradimo još devet igrališta.

Napomenućemo da prilikom izgradnje dječijih igrališta veliku pažnju posvećujemo i uređenju prostora oko njih i obezbjeđivanju uslova za odmor roditelja i drugih posjetioca, pa su tako ova igrališta oplemenjena novim drvećem, žbunjem i drugim biljnim materijalom i opremljena novim parkovskim mobilijarom - klupama i korpama za otpatke. S toga sva nova dječija igrališta sa pravom nose epitet manjih parkovskih površina.

31.07.2020

Zalivanje biljaka važna aktivnost tokom ljetnih mjeseci

U toku ljetnjih mjeseci kada u Podgorici vladaju izuzeno visoke temperature, veoma je važno kontinuirano navodnjavati biljni materijal.

Kako bi se biljkama obezbijedile dovoljne količine vode za njihov normalan rast i razvoj, navodnjavanje javnih zelenih površina obavlja se pomoću hidrosistema, dok se na površinama na kojima hidrosistem nije ugrađen zalivanje vrši ručno odnosno pomoću autocistijerne.

Novoformirani drvoredi i druge površine zalivaju se svake večeri pomoću autocistijerne i to u periodu od 19 do 23 časa kada se dnevne temperature spuste na minimum prihvatljiv za navodnjavanje.

29.07.2020

Zelenilo uprkos visokim temperaturama svakodnevno vrijedno radi

Ekipe su danas angažovane na košenju u: Bul. Ibrahima Dreševića, Bul. Mitra Bakića, Bul. Save Kovačevića, Ul. Crnogorskih Serdara, mostu Union, Ul. Džona Džeksona, Ljubljanskoj ulici, Moskovskoj ulici (kod spomenika Francu Prešernu) i u MZ “Proleter”. Osim košenja, danas se vrši i orezivanje žbunja i žive ograde na Cetinjskom putu kao i ugradnja parkovskog mobilijara u park-šumi Ljubović. Takođe, nastavljeni su radovi na izgradnji dječijeg igrališta u Bulevaru Vojvode Stanka Radonjića.

Dobrom organizacijom rada i uz poštovanje naredbi NKT-a, Zelenilo redovno održava javne zelene površine u Podgorici, a kroz formiranje novih površina i sadržaja trudi se da sugrađanima obezbijedi bolje uslove za život i rad u Glavnom gradu.

28.07.2020

PARK ŠUMA LJUBOVIĆ DOBIJA NOVI MOBILIJAR

Glavni grad je u saradnji sa gradskim preduzećimazapočeo projekat revitalizacije park-šume Ljubović sa ciljem se se ovo mjestoobogati novim sadržajima po ugledu na park-šumu Gorica, koje će kao prepoznatljivo mjesto za odmor i rekreaciju građana Podgorice biti adekvatno uređeno.

U tom smislu, gradsko Zelenilo vrijedno je radilo na sprovođenju planiranih aktivnosti, koje su se prvenstveno odnosile na košenje, protivpožarnu zaštitu, a nedavno je zasađeno 40 sadnica lišćara i četinara.

Kako bi se poboljšali uslovi za boravak, odmor i rekreaciju građana u park-šumi Ljubović , u narednih nekoliko dana, počinje zamjena mobilijara, a radovi će obuhvatiti uklanjanje polomljenih i dotrajalih klupa i korpi za otpatke, a potom i ugradnju novog parkovskog mobilijara.

Podsjećamo, Glavni grad se pridružio globalnom izazovu“Trees in cities”u okviru kojeg se obavezao da će na teritoriji Podgorice biti posađeno ukupno 10.000 sadnica drveća. Od toga 2.000 sadnica planirano je da se posadi u park-šumi Ljubović, a ova aktivnost biće realizovana u jesenjem periodu kada su najpovoljniji uslovi za pošumljavanje.

28.07.2020

Nastavljene aktivnosti na protipožarnoj zaštiti

Ekipe Zelenile danas i juče su u saradnji sa Službom zaštite i spašavanja Glavnog grada u park-šumi Gorica realizovale aktivnosti na protivpožarnoj zaštiti. Radovi su se odnosili na košenje i na potkresivanje drveća čije su krošnje ometale kretanje vatrogasnih vozila.

Nakon što je sredinom mjeseca izvršena protivpožarna zaštita na prostoru do i oko Spomenika palim borcima na Gorici, danas je isto završeno i to u dužini od 2 km uz staze od Spomenika palim borcima do vrha odnosno do sportskih poligona

27.07.2020

Izvršena dopuna drvoreda u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog

U toku rekonstrukcije Bulevara Svetog Petra Cetinjskog izvršena je dopuna drvoreda. Ovom prilikom, između mosta na Ribnici i mosta Blaža Jovanovića, posađeno je 11 odraslih sadnica platana na mjestima na kojima su nedostajali.

Takođe izvršena je i zamjena korpi za otpatke te je sada na ovom prostoru ugrađeno 14 novih korpi.

Dopuna drvoreda biće nastavljena i u narednom periodu, kako na ovom bulevaru tako i na drugim lokacijama u Podgorici.

25.07.2020

NOVO DJEČIJE IGRALIŠTE NA DRAČU

Podgoričko naselje Drač od danas je bogatije za dječije igralište koje je opremljeno savremnim mobiljarom i dodatno oplemenjeno zelenilom kako bi najmlađi sugrađani i ovog dijela grada imali adekvatne uslove za odrastanje i druženje sa vršnajcima.

Ekipe gradskog Zelenila su na ovoj površini ugradile dječije sprave i gumene podloge, travnjak, posadili ukrasno drveće, puzavice i živu ogradu. Takođe ugrađen je parkovski mobilijar – klupe i korpe za otpatke i rekonstruisan sistem za navodnjavanje.

Na pojedinačnim podlogama od tartana ugrađene su ljuljaška, klackalica, vrteška, njihalica i tobogan sa kulom, a ugradnjom ovih sprava, mališani su dobili nove sadržajeza igrušto će njihovo odrastanje učiniti sadržajnijim i ljepšim.

Radovi koji su prethodili ugradnji dječijeg mobilijara odnosili su se na zemljane radove, prvenstveno obilježavanje površina, a zatim i uklanjanje površinskog sloja zemlje sa prostora predviđenih za platoe, ugradnju ivičnjaka i betoniranje.

24.07.2020

Ekipe Zelenila i danas vrijedno rade

Košenje park šuma i protivpožarna zaštita i dalje je prioritetna aktivnost.

Danas su ekipe kosača raspoređene na više lokacija: park-šume Zlatica, Njegoševa ulica, kod spomenika Ivana Crnojevića, park Ivana Milutinovića, dok je u Kraljevom parku izvršeno detaljno košenje i grabuljanje površina.

Nastavljeni su radovi na izgradnji dječijeg igrališta u Bulevaru Stanka Radonjića, ugrađene su dvije klupe u naselju Momišići kod novog murala, popravljene parkovske klupe u Ulici Bratstva i jedinstva...

23.07.2020

Košenje i dalje prioritet

Radnici Zelenila svakodnevno su raspoređeni na košenju u svim djelovima grada. Osim intezivnog održavanja travnjaka u urbanom dijelu grada, redovno se održavaju i park šume i zaštitni pojasevi. Tako je juče osim Bulevara Josipa Broza Tita i ulica Admirala Zmajevića (kod dječijeg igrališta), Peka Dapčevića, 13. jula, Vijenci Danila Kiša, košenje izvršeno i u park šumama Tološi i Ćemovosko polje, dok je košenje u park-šumama Gorica i Ljubović zavšeno prethodne nedjelje.

Aktivnosti na košenju nastavljene su i danas u park šumi Tološi, Karađorđevoj ulici (kod dječijeg igrališta), saobraćanici od Ulice Janka Đonovića do tornja na Dajbabskoj gori i oko tornja, a ekipe su raspoređene i na održavanju žbunja, žive ograde i drveća u Ulici Vuka Karadžića, Bulevaru Revolucije i Bulevaru Džordža Vašingtona.

Aktivnosti na održavanju javnih zelenih površina i u narednom periodu izvodiće se na cjelokupnoj teritoriji Glavnog grada i u skladu sa kalendarom njegovanja bilja, te s toga molimo sugrađane za strpljenje.

22.07.2020

Ugrađene nove klupe na više lokacija u gradu

Kako bi odmor naših sugrađana bio prijatniji, Zelenilo je u prethodnom periodu izvršilo ugradnju novog parkovskog mobilijara na više lokacija u gradu.

U UlicI 13. jula izvršena je zamjena starih i pohabanih parkovskih klupa i ugrađeno je 14 novih klupa i dvije korpe za otpatke, dok je u Ulici Vasa Raičkovića ugrađeno pet novih klupa i dvije korpe za otpatke.

Danas se ugradnja novih klupa i korpi za otpatke vrši u Bloku V – kod poligona, a u narednih par dana biće izvršena i u Bloku VI – kod solarne zgrade, u Momišićima – kod novog murala...

U narednom periodu nastavićemo sa aktivnostima na ugradnji i popravci parkovskog mobilijara te zato molimo sugrađane za strpljenje jer ćemo doći u sve djelove grada.

20.07.2020

POČELI RADOVI NA IZGRADNJI DJEČIJEG IGRALIŠTA U BULEVARU STANKA RADONJIĆA

Površina u Bulevaru Stanka Radonjića koja je do sada bila bez konkretne namjene uskoro će biti prostor u kojem će najviše uživati mališani iz tog dijela grada. Na ovom prostoru gradsko preduzeće Zelenilo počelo je radove na izgradnji novog dječijeg igrališta, a u toku su pripremni radovi koji se najvećim dijelom odnose na zemljane radove – uklanjanje površinskog sloja zemlje, obilježavanje staza i platoa, ugradnju ivičnjaka.

Nakon završenih radova ovaj prostor dobiće nove sardžaje za najmlađe, biće ugrađen tobogan sa kulom, ljuljaške, klackalice, njihalice, vrteške i pješčanik, ali i parkovske klupe za odmor za roditelje i starije sugrađane.

Kompletan prostor biće obezbijeđen zaštitnom ogradom, dok će dodatnu ljepotu ovoj površini dati i biljni materijal jer će isti biti oplemenjen sadnicama drveća i puzavicama.

Podsjećamo da će ovo biti 13. dječije igralište koje je Zelenilo izgradilo za manje od godinu dana na teritoriji Podgorice. Tako su nakon mališana iz Bloka V, Bloka VI, Ulice Svetozara Markovića, Ulice Vasa Raičkovića, Bulevara Serdara Jola Piletića i Bulevara Ivana Crnojevića, dječije igralište dobili i mališani iz centra grada, Zagoriča, Maslina, Starog aerodroma i Zabjela. Radovi na izgradnji dječijeg igrališta na Draču su u završnoj fazi, a uskoro će i mališani iz Bulevara Stanka Radonjića uživati u novom prostoru za igru.

17.07.2020

RIMSKI TRG ZABLISTAO U NOVOM SJAJU

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković sa saradnicima,otvorio je sinoć rekonstruisani Rimski trg. Nakon više od deceniju na Rimskom trgu u rad je puštena centralna fontana, a prostor je dodatno oplemenjen zelenilom.Radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji trga podrazumijevali su rezanje i uklanjanje djelova sa četiri bočne fontane koje su pretvorene u žardinjere, zamjenu oštećenog mermera na fontanama i žardinjerama, kao i popravku oštećenih ploča na trgu. U bočnim fontanama koje su pretvorene u žardinjere izvršena je sadnja 88 sadnica žbunastih vrsta i sukulenata, ugrađen jedrenažni sistem i sistem za navodnjavanje.

Gradonačelnik dr Ivan Vuković kazao je da će Rimski trg u novom sjaju biti omiljeno mjesto okupljanja Podgoričana.

‘’Mislim da ova slika koja je odavde veceras posla govori puno toga i cini nas srecnim i ponosnim. Ne kao gradonacelnika vec kao Podgoricanina. Ovo je momenat koji smo dugo cekali, ovo je jedan prelijepi prostor koji je dugo vremena bio zapusten. Mi smo smogli snage, zahvaljujuci našim privrednim drustvima, da mu vratimo stari sjaj ili da ucinimo da izgleda ljepse nego sto je prije izgledao. Ja sam siguran da ce ovo biti novo mjesto okupljanja, od jutarnje kafe, do vecernjih izlazaka, a sasvim sigurno mnogobrojnih kulturnih dogadjaja. Investicija koju smo realizovali na ovom prostoru je vrijedna cirka 85.000. eura‘’ istakao je gradonačelnik Vuković.

U saradnji sa kompanijom Jugopetrol a.d. u zasađeno je šestnaest odraslih sadnica kamfora u žardinjerama ukupne vrijednosti 28.000 eura.

‘’Trećina tog novca je donacija kompanije Jugopetrol , ja im se zahvaljujem. Ostatak posla su odradila gradska preduzeća ‘’Zelenilo’’, ‘’Komunalne usluge’’ i ‘’Agencija za stanovanje’’. Sve to je ukrašeno večeras ovim koncertom a to je nagovještaj onoga što će se dešavati na ovom prostoru, a mi smo tu da to podrzimo i budemo dio toga. Naša namjera je da sve prostore koji su zapušteni ili zaboravljeni, oživimo i da ih učinimo mjestima okupljanja. Prije neki dan smo raspisali konkurs za idejno rjesenje Trga nezavisnosti, u perspektivi planiramo da ga u potpunosti rekonstruišemo jer nismo zadovoljni kako to sada funkcioniše.. Mislimo da i taj Trg mora izgledati drugačije, da se tamo mora okupljati više ljudi. Sve takve slične prostore u gradu imamo namjeru da učinimo onim što treba da budu, mjesto okupljanja i dobre energije kakvu smo večeras imali na Rimskom trgu.’’ zaključio je gradonačelnik Vuković.

U okviru manifestacijePodgoričko kulturno ljeto, a povodom otvaranja rekonstruisanog Rimskog trga profesori JU Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“,održali su koncert na kome su učestvovati: Irena Merdović (harmonika), duo flauta „Le soelle“ – Jelena Strunjaš i Milena Konatar, kamernio trio (dvije flaute i klavir) – Jelena Strunjaš, Milena Konatar i Ida Muratagić i trio gitara – Marko Prentić, Petar Dobričanin i Dražen Joković.

Izjavu gradonačelnika dr Ivana Vukovića možete preuzeti na sljedećem linku:

https://youtu.be/qh3c3F1Tvww

16.07.2020

OTVOREN PODGORIČKI PARK- AUTENTIČNA ZELENA OAZA U SRCU GRADA

Gradonačelnik Podgoricedr Ivan Vuković, sa saradnicima, večeras je otvorio Podgorički park - novu zelenu oaza u srcu grada i zasigurno jednu od najljepših autentičnih parkovskih površina u Podgorici.

Park se prostire na 10.000 m2 od mosta Milenijum do Moskovskog mosta i dobiće svoj prirodni nastavak sve do mosta Gazela.

Gradonačelnik Vuković istakao je da je Podgorica večeras dobila najljepši park koji nosi naziv Podgorički park upravo zbog autohtonih biljnih vrsta poput murve, iglica,džanje, šipka i drugih, koje su u njemu zasađene, odnosno svega onoga što nas asocira na Podgoricu i za šta smo na jedan način emotivno vezani.

“Vrijednost ove investicije prevazilazi 110.000 eura, a ovaj park će se graditi u dvije faze. Za sada je završena prva faza, koja se prostire od mosta Milenijum do Moskovskog mosta, a planirano je se park uredi sve do mosta Gazela, tako ćemo dobiti jednu novu oplemenjenu zelenu površinu”, istakao je gradonačelnik i izrazio posebno zadovoljstvo što je ovo mjesto dobilo potpuno novi izgled i funkciju.

“Naši sugrađani su dobili još jedan prostor za rekreaciju, za uživanje u prirodi i nadam se da će se odgovorno odnositi prema toj činjenici i čuvati ovaj vrijedan mobilijar”, naglasio je Vuković.

Prostor je opremljen urbanim parkovskim mobilijarom kojeg čine: ljuljaška, ležaljke, set sto i klupe, cik-cak klupe, klupe sa naslonom, korpe za otpatke. Izgrađene su pergole sa rešetkom za puzavice i pergole za portune. Na metalnoj konstrukciji ugrađen je plato od dekinga, dok je prostor prema rijeci Morači ograđen drvenim stubovima na kojima je ugrađena solarna rasvjeta.

Gradonačelnik se posebno zahvalio Ministarstvu odbrane Crne Gore koje je dalo značajan doprinos u realizaciji ovog projekta. On je iskazao i posebno poštovanje za predan rad i trud zaposlenih u gradskim preduzećima Zelenilo i Komunalne usluge koji su vrijedno radili i u otežanim uslovima, kako bi se ovaj projekat završio u planiranom roku.

Izjava gradonačelnika drIvana Vukovićanakon otvaranja Podgoričkog parka

https://youtu.be/7fcYQYgxZ8c

Video kako su tekli radovi i kako ovaj park sada izgleda mozete pogledati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=KFcWkDYSdwc

11.07.2020

POČELA REVITALIZACIJA PARK ŠUME LJUBOVIĆ: USKORO VIŠE OD 2.000 SADNICA

Gradonačelnik Podgoricedr Ivan Vuković, sa saradnicima, obišao je park šumu Ljubović, gdje je danas zvanično počeo projekat revitalizacije ovog mjesta za koje su podgoričani i svi ljubitelji prirode i rekreacije tradicionalno vezani.

Zamjenica gradonačelnikadrSlađana Vujačićkazala je da se simboličnom sadnjom na brdu Ljubović, obilježava početak revitalizacije park šume Ljubović.

``Vikend je tradicionalno vrijeme kada gradska uprava zajedno sa sugrađanima, posvećena uređenju park šuma i svih onih zelenih površina za koje smo svi skupa vezani. Ovog vikenda zbog epidemiološke situacije, koja vlada u našoj državi, gradska uprava je odlučila da samostalno započne revitalizaciju još jednog prostora za sve naše građane, kao i goste koji rado posjećuju naš grad, to je brdo Ljubović. Danas ćemo simboličnom sadnjom započeti projekat revitalizacije park šume Ljubović. ‘’ saopštila je zamjenica Vujačić.

Glavni grad će i u narednom periodu nastaviti sa akcijama ozelenjavanja, te će park šuma Ljubović uskoro biti bogatija za 2.000 sadnica.Zamjenica gradonačelnika drSlađana Vujačićistakla je da je cilj gradske uprave da ozelenjavanjem i uređivanjem gradskih zelenih oaza pruži sugrađanima što više prostora za odmor i rekreaciju.

‚‚Naša posvećenost projektima iz oblasti zaštite životne sredine i opšte uređenja svih onih mjesta za koje smo vezani u gradu ili svih onih mjesta koji su dobili potpuni novi izgled je sad več dokazana i nije potrebno govoriti o tome. Ono to želimo da postignemo je da građani što više vremena provode na otvorenom, što više vremena provode na zelenim površinama. Mi ćemo se potruditi da naše brdo Ljubović dobije novi sjaj,da dobije ovom akcijom više od 2.000 sadnica, novi mobilijar, obnovljen sportski poligon i sve one elemente koji su neophodni da bi se ugodno provodilo vrijeme. Nije potrebno previše govoriti o tome koliko su ove akcije važne i koliko su ovakvi prostor važni za zdravlje naših građana za jedan ugodan život, naravno sa aspekta fizičkog i mentalnog zdravlja, situacija u kojoj se nalazimo nam je to dokazala. Poziv svim sugrađanima, da nakon što ovo mjesto, za koje su Podgoričani tradicionalno vezani dobije novi sjaj provode da što više vremena provode na brdu Ljubović.’’ zaključila je zamjenica Vujačić.

Direktorica gradskog preduzeća Zelenilo,Daca Popovićistakla je da je zaštita životne sredine jako bitna za Društvo na čijem je čelu.

„ Danas smo krenuli sa revitalizacijom i oplemenjavanjem prostora park šume Ljubović gdje ćemo posaditi 40 sadnica, a u narednom periodu i preko 2.000 kada su u pitanju sadnice za pošumljavanje. Podgorica se pridružila globalnom projektu „Drveće u gradovima“, tako da smo se obavezali da do kraja godine posadimo 10.000 sadnica“, istakla je Popović podsjećajući da je Zelenilo u prošloj godini intenzivno sprovodilo akcije sadnje sa društveno odgovornim kompanijama i NVO sektorom kada je posađeno 800 sadnica.

„ Pored pošumljavanja i sadnje odraslih sadnica na ovom prostoru će biti promijenjen kompletan mobilijar- parkovske klupe i korpe za otpadke“, zaključila je Popović i dodala da je Zelenilo angažovano u svim djelovima grada kada je u pitanju protivpožarna zaštita..

Izjavu zamjenice Vujačić možete preuzeti na sljedećem linku:

https://youtu.be/3StKtXi0HM0

Izjavu direktorice gradskog preduzeća ,,Zelenilo’’ d.o.o možete preuzeti na sljedećem linku:

https://youtu.be/v0vcqHRBgmY

07.07.2020

Vjetar polomio drveće i grane u gradu

Jaki udari vjetra koji su danas pogodili Podgoricu nanijelu su veliku štetu biljnom fondu.

U saradnji sa Službom zaštite sanirali smo štete na 11 lokacija sa kojih je uklonjeno 10 oborenih stabala i pet odlomljenih velikih grana. Do sada je izvršen utovar tri kamionske ture, a ekipe su i dalje na terenu.

04.07.2020

Nastavak aktivnosti na protivpožarnoj zaštiti

Zaštiti park šuma od požara pridaјe se veliki značaј јer požari predstavljaјu izuzetno ozbiljnu opasnost za same park šume kao i njihove eko-sisteme, a posebno za park šumu Gorica koja se nalazi u srcu Glavnog grada.

Nakon što je u prethodno izvršena sječa i uklanjnaje suvih stabala koja predstavljaju potencijalnu opasnost, ekipa od devet radnika danas obavlja košenje i uklanjanje samoniklog rastinja na pojasu oko šetnih staza u park šumi Gorica i oko ove park šume.

Planom aktivnosti na protivpožarnoj zaštiti obuhvaćene su sve park-šume i zaštitni pojasevi u Glavnom gradu, pa će shodno tome ova aktivnost biti nastavljena i u narednom periodu.

03.07.2020

Za ljepši izgled cvjetnjaka

Cvijeće predstavlja specifični dekorativni detalj koji zelenom prostoru daje posebnu ljepotu. Jarke boje cvijeća “razbijaju” zeleni izgled površina i tako ih čine vedrijim, toplijim, privlačnijim i rado posjećenim mjestom.

Kako bi cvijeće u toku ljetnjih mjeseci zadržalo svoju ljepotu neophodno ga je redovno održavati, a održavanje cvjetnjaka kao i uostalom kompletnog biljnog fonda na javnim zelenim površinama predstavlja jednako važnu stavku kao i samo njihovo formiranje.

Navodnjavanje, plijevljenje, uklanjanje precvjetalih cvjetova aktivnosti su karakteristične za ovo doba godine i mjere njege koje u kontinuitetu sprovodimo širom grada kako bi cvjetnjaci dostigli svoj puni vizuelni i funkcionalni efekat.

03.07.2020

Vjetrolom u Podgorici

U saradnji sa Službom zaštite i spašavanja Glavnog grada i gradskim preduzećem Čistoća saniramo posljedice nastale usljed kratkotrajnog, ali veoma intezivnog neveremena koje je zadesilo Podgoricu danas poslijepodne.

Ekipe su jos uvjek na terenu.

30.06.2020

Zabjelo dobilo novi uređeni prostor za rekreaciju i odmor svih generacija

Gradonačelnik Podgoricedr Ivan Vuković, sa saradnicima, obišao je danas završene radove na izgradnji dječijeg igrališta i poligona u Ulici Buda Tomovića na Zabjelu, čime je ovaj dio grada dobio novi prostor za igru, rekreaciju i odmor svih generacija.

Zamjenica gradonačelnika drSlađana Vujačićizrazila je zadovoljstvo povodom završetka radova na uređenju još jedne javne površine u kultnom naselju Zabjelo.

„Danas građanima ovog dijela grada predajemo na upotrebu novu parkovsku površinu veću od 2.500 metara kvadratnih u okviru koje imamo potpuno rekonstruisan sportski poligon, novu parkovsku površinu i najljepše dječije igralište u gradu“, istakla je Vujačić i podsjetila da je gradska uprava samo nekoliko dana unazad realizovala kapitalno važan projekat na Zabjelu kada je u pitanu putna infrastruktura, a odnosi se na rekonstukciju ulica 27. marta i Ilije Plamenca koje su dobile dvosmjernu biciklističku stazu i drvored od 122 sadnice lipe.

„Takođe, prije nekoliko mjeseci otvorili smo i novu mikro lokaciju u Ulici Ilije Plamenca“, saopštila je zamjenica gradonačelnika dodajući da se nedaleko od pomenute lokacije realizuje i projekat uređenja novog parka na Zabjelu. „To će sigurno biti jedan od najljepših parkova u gradu, a budžetom za ovu godinu smo opredijeli 100.000 eura za njegovu realizaciju. Projektovanje je u toku, a ukupna vrijednost iznosiće pola miliona eura“, naglasila je Vujačić.

Ona se zahvalila privrednim društvima Glavnog grada koja su dala svoj doprinos da ovaj dio Podgorice dobije jedan lijep i funkcionalan prostor za sve generacije i uputula apel sugrađanima da čuvaju novu park i što češće provode vrijme u njemu.

Jelena Jestrovićpejzažni arhitekta u gradskom Zelenilu saopštila je da je nakon izgradnje šest dječijih igrališta tokom prošle godine, Zelenilo ove godine krenulo još jačim tempom i samo u prvom polugodištu izgradilo je četiri, započelo još jedno na Draču i danas predali mališanima igralište na Zabjelu.

„Park je malo drugačijeg sadržaja i prostire se na preko 2.500 kvadrata, sa sportskim terenima i dječijim sadržajima. Izgradili smo pješčanik sa rekvizitima za igru u vidu prelaženja prepreka i teren za mali fudbal sa podlogom od vještačke trave. Napravljeno je i mjesto za odmor sa podlogom od dekinga na kojem smo ugradili setove stolova i klupa, sa kantama za otpadke. Usadili smo preko 50 sadnica ukrasnog drveća, sa akcentom na ukrasnu sortu divljeg kestena i zrela stabla čempresa“, istaka je Jestrović.

Ona je saopštila da su sportski sadržaji odvojeni od dječijih sadržaja tamponom zelenog zida od čempresa, a ivicom pacele je posađena živa ograda, dok su mreže košarkaškog terena iskorišćene za vertikalno ozelenjavanje gdje su zasađene aromatične vrste puzavica jasmina čime je uvećana površina pod zelenilom. Na ostalim površinma su formirani travnjaci koji su pokriveni hidrosistemom.

„Ponosni smo što smo sopstvenim kapaciteteima izgradili ovaj park uključujući građevinske poslove i poslove ozelejnjavanja, a naročito zadovolji reakcijama mještana i stanara o kojih su imali ogromnu podršku i predusretljivost“, zaključila je Jestrović.

Tanja Drakulovićiz Agencije za stanovanje istakla je da Glavni grad u saradnji sa privrednim društvima nastoji da u svim djelovima grada stvori što bolje uslove za rekreativno bavljenje sportom.

„Agencija za stanovanje izvela radove na ovom lokalitetu koji se tiču obnavljanja sportskog poligona i mobilijara, a osim ovih radova aktivno se radi i na drugim sportskim objektima. Do 10. jula planiran je završetak radova na sportskom poligonu na Barutani, dok su radovi na izgradnji dva sportska poligona u krugu SC Morača u toku, a oni se izvode u saradnji sa Fudbaskim i Odbojkaškim savezom Crne Gore. Njihovim završetkom čemo dobiti dva moderna sportska terena za mali fudbal i odbojku“, istakla je Drakulović.

Ona je dodala da će Fudbalski savez Crne Gore i Ministarstvo sporta uzeti učešće u rekonstrukciji poligona u Ulici Meše Selimovića i najavila rekonstrukciju četri sportska poligona u narednom periodu> u Staroj Varoši, na Pričelju, Bulevaru Petra Cetinjskog i u Moskovskoj ulici.

https://www.youtube.com/watch?v=2FKe9IsyIn0

26.06.2020

Rekonstruisane ulice Ilije Plamenca i 27. marta dobile biciklističke staze i drvored

Gradonačelnik Podgorice drIvan Vuković, sa saradnicima, obišao je danas završene radove na rekonstrukciji ulica Ilije Plamenca i 27. marta na Zabjelu koje su dobile potpuno novi izgled i funkciju.

“Glavni grad je uspješno priveo kraju još jedan važan posao koji je podrazumijevao potpunu rekonstrukciju najznačajnijih saobraćajnica u ovom dijelu grada koje su dobile potpuno novo ruho u dužini od kilometar i sto metara. Ovo je ujedno najzahtjevniji posao ovog tipa na teritoriji Zabjela čija je ukupna vrijednost preko 400.000 eura. Samo posao koji je odradilo gradsko preduzeće Putevi, koji se odnosi na rekonstrukciju kolovoza, izgradnju trotoarske površine i novog biciklističkog koridora sa dva smjera iznosi preko 365.000 eura”, naglasio je Vuković i uputio molbu svim učesnicima u saobraćaju da se ponašaju odgovorno.

“Želim da istaknem da ćemo u cilju dodatne sigurnosti, pogotovo biciklista, u narednih nekoliko dana cijelom dužinom ovih saobraćajnica montirati i zaštitne stubiće i na taj način fizički odvojiti kolovoz od biciklističke staze”, saopštio je gradonačelnik Podgorice. “Osim toga na ovom potezu naše Zelenilo je zasadilo još jedan drvored na ponos glavnom gradu od 122 lipe, a na samom početku ulice postavljena je nova ograda, u planu je i potpuna rekonstrukcija javne rasvjete u ulicama Ilije Plamenca i 27. marta”, istakao je Vuković i najavio da će tokom naredne sedmice obići novi park iza zgrade Splićanka u čiju je izgradnju gradsko preduzeće Zelenilo uložilo 50.000 eura.

Zabjelo je zahvaljujući saradnji Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice i privrednog društva Putevi dobilo još 200 metara nove ulice, kao i parking sa 109 mjesta, za šta je izdvojeno oko 220.000 eura, a i ta saobraćajnica je oplemenjena novim drvodredom od 60 magnolija.

Gradonačelnik je saopštio i da će na raskrsnici kod Zabjelske vektre biti izgrađen novi kružni tok u cillju veće bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, a posebno djece koja pohađajuOŠ Oktoih. On je naglasio da će veoma brzo na Zabjelu krenuti i formiranje nove parkovske površine. „To je nešto što Podgorica čeka dugi niz godina i za te namjene smo u Budžetu opredijeli 100.000 eura. Računam da ćemo projektno rješenje imati do kraja jula mjeseca i nakon toga ćemo polako ući u faznu gradnju parka koji je ambiciozno zamišljen, jer će ukupna vrijednost tog projekta premašiti pola miliona eura“, istakao je Vuković i najavio da će prvo naredno dječije igralište koje će Glavni grad graditi biti na Bulevaru Stanka Dragojevića.

Direktor gradskog preduzeća Putevi d.o.o.Radenko Bulatovićpodsjetio je da su radovi na rekonstrukciji ulica trajali 22 dana. “Sanirali smo preko 14.000 m2 asfalta, podigli smo oštećeni asfalt, pripremili podlogu za asfaltiranje, rekonstruisali preko 60 slivničkih rešetaka, uradili završni sloj, iscrtali horizontalnu signalizaciju. Prvobitno je saobraćajnica imala četiri saobraćajne trake, sada ima tri i obostranu biciklističku stazu. Odrađena je i sanacija trotoara, oko 1.000 kvadrata i rekonstruisano 350 metara kvadratnih postojećeg trotoara. Vrijednost investicije Puteva bila je preko 365.000 eura”, istakao je Bulatović.

Direktorica gradskog preduzeća ZeleniloDaca Popovićje istakla da privredno društvo na čijem je čelu svakodnevno sprovodi aktivnosti na sadnji drveća, kako novih drvoreda, tako i u blizini dječjih igrališta i na novoformiranim zelenim površinama i parkovima. “U posljednjih pola godine zasadili smo više od 400 odraslih sadnica. Formirali smo drvorede u Ulici V proleterske brigade, Vuka Karadžića, na Bulevaru Džordža Vašingtona, na Rimskom trgu, Ulici Ibrahima Koristovića, a najznačajniji je drvored platana na Cetinjskom putu gdje smo zasadili 125 odraslih sadnica”, naglasila je Popović. Ona je saopštila da je drugi po važnosti upravo novoformirani drvored u ulicama Ilije Plamenca i 27. marta duž kojih su posađene 122 sadnice lipe. “Pažljivo biramo vrste koje sadimo, trudimo se da su prilagođene klimatskim uslovima našeg grada, da su brzorastuće sadnice i da stvaraju veliku krošnju, a obzirom da je naš grad dio globalne kampanjeDrveće u gradovimaobećali da ćemo u ovoj godini zasaditi 10.000 sadnica”, zaključila je Popović.

24.06.2020

Uređene zelene površine ispred Instituta za dječije bolesti

Zelenilo je u saradnji sa kompanijom Osmi red, koja je donirala sredstva za nabavku sadnica, izvršilo uređenje prostora ispred Instituta za bolesti djece. Ovom prilikom posađeno je sedam odraslih sadnica lišćara i četinara, a sve u cilju ozelenjavanja prostora ispred dječije bolnice i ublažavanja neprijatnog osjećaja zbog boravka u medicinskoj ustavnovi i stvaranja prijatnijih uslova za najmlađe kojima je potrebna medicinska njega.
Iz kompanije OSMI RED-D poručili su da oni kao društveno odgovorna firma pokreću i učestvuju u akcijama unapredjenja životne sredine. “Posebno je zadovoljstvo učešće u ovoj akciji i doprinosu ustanovi koja brine o djeci i prema kojoj svi u društvu treba da imamo poseban odnos i damo podršku.” dodali su iz ove kompanije..
U ozelenjavanju prostora ispred Instituta za bolesti djece učestvovali su i zaposleni u NLB banci koji su bili ravnopravan partner u ovom projektu.

18.06.2020

“Moje drvo” u Bulevaru Pera Ćetkovića

Zahvaljujući društveno odgovornoj kompaniji IDEA koja je putem aplikacije “Moje drvo” donirala 5 sadnica platana, danas je dopunjen drvored u Bulevaru Pera Ćetkovića na Starom aerodromu.

Formiranje novih zelenih površina i drvoreda u Glavnom gradu obavlja se na planski i sistemski način, a dopuna navedenog drvoreda izvršena je u skladu sa time. Osim sadnje platana sa kompanijom IDEA, u Bulevaru Pera Ćetkovića Zelenilo je danas je izvršilo i ankerisanje postojećih stablašica i druge radove kojima se nihova funkcionalnost podiže na još veći nivo ali i postiže ljepši izgled zelenih površina.

“Očuvanje životne sredne za Zelenilo predstavlja jednu od ključnih pozicija djelovanja, te smo u namjeri da to i ostvarimo realizovali čitav jedan niz aktivnosti. Uredili smo veliki broj neuređenih površina i pretvorili ih u zelene površine u kojima naši sugrađani mogu da uživaju. Osim toga formirali smo i više od 20 novih drvoreda širom grada, a u ovoj aktivnosti značajno su nam pomogle društveno odgovorne kompanije u okviru projekta “Moje drvo”.

Zadovoljstvo mi je što je kompanija “Idea” jedna od kompanija koje su prepoznale značaj drveća i putem ove aplikacije donirala sadnice za dopunu drvoreda u Bulevaru Pera Ćetkovića koje smo danas zajedno posadili. Pozivam i druge društveno odgovorne kompanije da se na ovaj način uključe u ozelenjavanje Podgorice. “ izjavila je za ovu priliku Daca Popović, Izvršna direktorica “Zelenilo” d.o.o. Podgorica.

Iz kompanije IDEA poručili su da im je zadovoljstvo što su se priključili projektu “Moje drvo”. "Tamo gdje su društveno odgovorne inicijative, tu je i IDEA. Zadovoljstvo nam je što smo se priključili projektu "Moje drvo" i tako dali doprinos u očuvanju životne sredine u Podgorici. Ovom i svim prethodnim sličnim inicijativama, IDEA je pokazala da je odgovorna prema ukupnoj zajednici. Sigurni smo da nas stanari u Bulevaru Pera Ćetkovića prepoznaju kao dobrog komšiju", kazala je direktorica marketinga u kompaniji Idea Jelena Doderović.

12.06.2020

Uništeno više od 20 prskalica u Centralnom parku

Da li pokušaj da se otuđe prskalice ili samo vandalski čin počinjen u toku noći u Centralnom parku, svakako je za osudu.
Radnik na održavanju higijene i biljnog materijala u Centralnom parku, jutros je u okviru svojih redovnih aktivnosti uključio nedavno rekonstruisani sistem za navodnjavanje i dočekalo ga je neprijatno iznenađenje - polomljena šahta i na više od dvadeset mjesta uništene preskalice.
Napomenućemo da je u ovom parku u prethodnoj godini izvršena rekonstrukcija sistema za navodnjavonjavanje, a vrijednost radova iznosila je 5.000 eura.
Još jednom apelujemo na građane da se savjesno ophode prema zelenim površinama jer one pripadaju svima nama i imaju važnu ulogu kako u zaštiti životne sredine tako i u stvaranju ljepšeg ambijenta za život i rad u Glavnom gradu.

11.06.2020

Mališani naselja Drač uskoro dobijaju dječije igralište

Aktivnosti koje Zelenilo sprovodi na izgradnji dječijih igrališta ne jenjavaju, naprotiv, iako su radovi na izgradnji dječijeg igrališta na Zabjelu u punom jeku, ekipe ovog Društva danas su počele sa izgradnjom još jednog dječijeg igrališta. Ovog puta u naselju Drač.

Stanari ovog naselja sugerisali su nam lokaciju za izgradnju dječijeg igrališta, a nakon uvida u plansku dokumentaciju, utvrđeno je da je navedena površina predviđena za izgradnju istog. Stoga je “Zeleni tim” krenuo u akciju, napravio projekat, pribavio potrebne materijale i danas su i zvanično počeli radovi na realizaciji projekta kako bi travnata površina između ulica Oktobarske revolucije i Đečevića dobila novi izgled.

Ljuljaška, klackalica, vrteška, njihalice, tobogan sa kulom daće ovoj površini posebnu draž. Sprave će biti ugrađene na podlozi od tartana, ali će se sačuvati veći dio travnjaka koji su stanari godinama njegovali, a djeca obožavala da se igraju na njemu. Ugradnjom sprava za igru mališani će dobiti nove sadržaje što će njihovo odrastanje učiniti ljepšim.

I ovo, kao i sva igrališta koja smo izgradili u prethodnom periodu, biće oplemenjena biljnim materijalom, ali i opremljena parkovskim mobilijarom (klupe i korpe za otpatke).

31.05.2020

Počela izgradnja dječijeg igrališta na Zabjelu

Gradsko preduzeće Zelenilo d.o.o danas je počelo da izvodi radove na izgradnji dječijeg igrališta na Zabjelu,u Ulici Buda Tomovoća (iza zgrade “Splićanka”), tako da će vrlo brzo i najmlađi sugrađani iz ovog dijela grada dobiti adekvatan prostor za igru i druženje.

Buduće dječije igralište prostiraće se na površini od 2.000m², a pored savremenog dječijeg mobilijara igralište će biti obogaćeno i sadržajima za najmlađi uzrast, jer će osim sprava za igru biti izgrađen i pješčanik, a kako bi igra bila bezbjedna i ovo igralište biće urađeno na podlozi od tartana.

Takođe, na podlozi od vještačke trave biće izgrađen i mini poligon za fudbal, s obzirom na to da je igralište smješteno neposredno pored poligona za košarku, a uz sve neophodne sadržaje za igru, ovaj prostor će biti dodatno oplemenjen biljnim materijalom i parkovskim mobilijarom.

23.05.2020

Završeno pejzažno uređenje Bulevara 21. maj

Neposredno pred obilježavanje 14 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore završeni su radovi na pejzažnom uređenju zelenih površina u Bulevaru 21. maj, na kojima je Zelenilo, u sradnji sa ostalnim privrednim društvima Glavnog grada, u prethodnom periodu marljivo radilo.

U ovom teškom trenutku za cijeli svijet, nastalom usljed pojave coronavirusa, a u saradnji sa brojnim kompanijama čija se predstavništva ili objekti nalaze na ovoj dionici učinili smo nešto lijepo za naš grad, ne samo grad već i cijelu Crnu Goru, jer je ova saobraćajnica jedan od ulaza odnosno izlaza iz našeg grada.

S obzirom da bulevar u Donjoj Gorici nosi simboličan naziv – 21. maj, a da smo ove godine proslavili 14 godina od proglašenja nezavisnosti, na kružnim tokovima na ovom bulevaru posađeno je 14 maslina koje simbolišu mir, vječnost i zdravlje.

Osim maslina, kružne tokove krase čempresi, juke, juniperusi, cvjetne vrste kana, iris i druge, a na razdjelnim ostrvima formirani su travnjaci. Kružni tokovi uređeni su u modernom sa jedne i rustičnom stilu sa druge strane, pa tako pored biljnog materijala imamo i Morački oblutak, travnjak ali i stijene koje simbolišu crnogorski krš.

Kompletna zelena površina duž razdjelnih ostrva i na kružnim tokovima pokrivena je sistemom za navodnjavanje, što predstavlja osnov za kvalitetan rast i razvolj biljaka.

Ukupna vrijednost uređenja 8.000m² zelenih ostrva i kružnih tokova iznosi 92.000 eura, od čega je investicija Glavnog grada bila 62.000 eura, a ovim putem se posebno zahvaljujemo i društveno odgovornim kompanijama, a našim komšijama koje su svojim donacijama učestvovali u ozelenjavanju kružnih tokova, i to: Kući hemije, Čelebić grupi, Renault Allians-u, Grand design-u, Entext-u d.o.o., Ledo-u d.o.o., Centrometal-u d.o.o., Petrol pumpi, Ekoplant-u d.o.o., Pegasus-u d.o.o. – Ford Crna Gora, Laković-u d.o.o., Planet-u d.o.o. i Ing-invest-u d.o.o.

I zato pozivamo naše sugrađane da odgovornim ponašanjem čuvaju zelene površine kako bismo našim potomcima ostavili zdrav i zelen grad i državu.

Kako sada izgleda Bulevar 21. maj pogledajte na sljedećem linku:

https://youtu.be/Qdtbjg_c2NI

20.05.2020

Uređene zelene površine ispred M-tel-a

Zelenilo pored uređenja i održavanja javnih zelenih površina nudi i usluge pejzažnog uređenja trećim licima. Nakon što se inženjeri upoznaju sa željama klijenata, osmišljavaju najbolja rješenja kako bi ambijent dobio elegantan, prefinjen i moderan izgled.
Jedna od kompanija čije smo zahtjeve uspješno sproveli u djelo je kompanija M-tel Crna Gora

20.05.2020

Otuđene muškatle iz Bulevara Svetog Petra Cetinskog

Na meti vandala često je gradski, parkovski i dječji mobilijar, tek posađeno drveće ili drugi sadni materijal, a ovog puta u strogom centru grada otuđeno je više od 15 sadnica muškatli.
Muškatle na Bulevaru Svetog Petra Cetnjiskog posađene su kao inovativna cvjetna vrsta na javnim zelenem površinama i za kratko vrijeme ovi cvjetnjaci postali su omiljeni kod naših sugrađana. Nažalost, nesavjesni pojedinci stavili su svoju ličnu korist ispred koristi zajednice te otuđili muškatle čime su značajno naružili izled ovih površina.
Nadamo se da se ovakvi scenariji neće ponavljati, a da će vinovnici ovog nedjela osjetiti sram zbog narušavanja izgleda javne zelene površine i nipodištavanja uloženog truda i sredstava u uređenju ove zelene površine.

16.05.2020

Počela implementacija projekta primarne selekcije otpada i u podgoričkim parkovima

Gradonačelnik Podgoricedr Ivan Vuković, sa saradnicima, i ambasadorka Bugarske u Crnoj GoriMeglena Plugčieva, obišli su danas Dječiji park gdje je, postavljanjem korpi za suvu i mokru frakciju, zvanično započeo projekat primarne selekcije otpada i u parkovima.

Zamjenica gradonačelnikadr Slađana Vujačićizrazila je veliko zadovoljstvo što je nakon prvobitne implementacije, projekat primarne selekcije otpada, počeo da se realizuje i u podgoričkim parkovima.

„Ovo je dan kada smo zvanično započeli projekat primarne selekcije otpada na parkovskoj površini u gradu. Projekat smo započeli tako što smo ovdje postavili 24 namjenske korpe koje podržavaju projekat primarne selekcije otpada na suvu i mokru frakciju. Nije slučajno što se nalazimo u Dječijem parku zato što je ovo način da djelujemo prije svega edukativno na naše najmlađe sugrađane i sigurni smo da ćemo upravo takvim djelovanjem na najmlađu populaciju, uspjeti da ukažemo na značaj svih onih projekata koji imaju za cilj zaštitu životne sredine. Ovo je prava prilika da se zahvalim Ambasadi Republike Bugarske u Podgorici na vrijednoj donaciji koja nam je omogućila da postavimo korpe i uopšte podržimo projekat primarne selekcije otpada u glavnom gradu“, istakla je Vujačić.

Zamjenica je podsjetila da je ovo dio projekta koji je vrijedan više od 45.000 eura, a na ovoj parkovskoj površini postavljene korpe su vrijedne više od 8.000 eura.

„To je bio povod da uradimo revitalizaciju kompletne površine Dječijeg parka i neposredne okoline, na čemu dugujemo zahvalnost svim privrednim društvima koja su dala svoj doprinos“, zaključila je Vujačič.

Zamjenica gradonačelnika je na kraju, kako najmlađim sugrađanima, tako i njihovim roditeljima i drugim korisnicima parkovskih površina, poželjela ugodan boravak u prirodi i uputila apel da čuvaju gradski i parkovski mobilijar.

Ambasadorka Bugarske u Podgorici,Meglena Plugčievaje izrazila zadovoljstvo zbog realizacije projekta, ne samo kada su u pitanju kontejneri, već i zbog postavljanja korpi u ovom parku.

„Ovo je važna donacija za Glavni grad koja se tiče zaštite životne sredine, a pogotovo djece. Zadovoljni smo što Bugarska uspijeva da pomogne sa svjom donacijom i što je ovaj prostor dodatno uređen. Želim da pozdravim sve Podgoričane i Crnogorce koji su bili disciplinovani tokom pandemije“, zaključila je Plugčieva.

Direktor gradske ČistoćeAndrija Čađenovićje saopštio da je to privredno društvo u sklopu projekata koje Glavni grad uspješno implementira sa Ambasadom Republike Bugarske, a tiče se nabavke komunalne opreme za predselekciju otpada, odnosno podrške primarnoj selekciji optpada, od uštede sredstava uspjelo da obezbijedi 24 korpe sa duplim uloškom koje su postavljene na prostoru Dječije ulice i Dječijeg parka.

“Ovo je novi vid podrške primarne selekcije otpada i privredno društvo Čistoća će i u narednom periodu nastaviti sa ugradnjom korpi, na predviđenim lokacijama na teritoriji Podgorice”, zaključio je Čađenović.

Gradsko Zelenilo je, takođe, u cilju poboljšanja uslova za boravak sugrađana u Dječijem parku izvršilo niz aktivnosti.

“Izvršeno je orezivanje drveća, podizanje krošnji, vađenje panjeva, popravljene su i ofarbane parkovske klupe, ugrađene su i nove korpe za otpadke, a popravljene su i sprave za igru najmlađih. Pored ovih aktivnosti izvršeno je košenje i grabuljanje travnjaka kao i sadnja sezonskog cvijeća, čime je boravak u ovom parku značajno prijatniji”, saopštila je direktorica gradskog preduzeća ZeleniloDaca Popović, dodajući da je ovo samo jedna od mnogobrojnih lokacija na kojima je Zelenilo angažovano u cilju stvaranja bezbjednijih i ljepših uslova za boravak na otvorenom i rekreaciju.

11.05.2020

Zelenilo posadilo cvijeće ispred Kilinke za psihijatriju

Mir i tišina koje obezbjeđuje bolničko zelenilo važan su faktor u ozdravljenju, a šarenilo cvijeća pozitivno utiče na svaki segment života, naročito na mentalno zdravlje.
U skladu sa time Zelenilo je, sada već tradicionalno, oplemenilo prostor ispred Klinike za psihijatriju. I ovom prilikom izvršena je sadnja 300 komada sezonskog cvijeća, koje će pacijentima i korisnicima usluga ove Klinike, borvak na Klinici učiniti prijatnijim.

07.05.2020

Novi mobilijar u Ulicama Meše Selimović i Blaža Jovanovića

Stare i pohabane klupe iz Ulice Meše Selimović i Ulice Blaža Jovanovića, zamijenjene su novim, modernim i funkcionalnim klupama. Pored 24 nove klupe, u ovim ulicama postavljeno je i 11 novih korpi za otpatke, dok ce i u Ulici Velimira Terzića biti ugrađene 6 klupa i 4 korpe za otpatke.
Bez obzira da li će posjetioci Bloka V nove klupe koristiti samo za trenutni predah ili će na njima duže odmarati, uvjereni smo da će uživati.
Vjerujemo i da je trud, kao i sredstva koja ulažemo kako bi Pogdorica izgledala ljepše, vidljiv i da će naši sugrađani znati to da cijene i čuvaju zelene površine i mobilijar.

04.05.2020

Košenje ovih dana prioritetna aktivnost

Pored novoizgrađenih zelenih površina, dječijih igrališta i formiranih novih drvoreda, “Zelenilo” ovih dana intezivno radi i na održavanju javnih zelenih površina.
S obzirom na brz porast trave, prioritet u ovom periodu predstavljaju aktivnosti na košenju. Tako je do sada pokošeno više lokacija u grada, a naše ekipe se trenutno nalaze na Bulevaru Stanka Radonjića, Bulevaru Miloša Rašovića, Ulici Bracana Bracanovića, MZ 19. decembar, Ulica Meše Selimovića i na magistralnom putu u Zeti (od kružnog toka u Mojanovićima do upravne zgrade Gradske opštine).
U narednom periodu nastaviće se sa navedenom aktivnošću, a sve u cilju stvaranja bezbjednijeg i ljepšeg ambijenta za život i rad u Glavnom gradu.

02.05.2020

Iduće sedmice biće završen drvored od 125 platana na Cetinjskom putu

Radnici gradskog preduzeća Zelenilo posadili su još 35 sadnica platana od predviđenih 50 na potezu od TC Delta City prema benzijskoj pumpi LukOil na Cetinjskom putu. Ostatak sadnica biće posađen u toku naredne sedmice, budući da se sadnja realizuje ručno, a iskop iskop sadnih jama oprezno, kako ne bi došlo do prekida strujnih kablova, kao i zbog trenutnih vremenskih prilika.

Glavni grad Podgorica duguje zahvalnost kompaniji Ribnica Commerce na vrijednoj donaciji 50 platana. Zadovoljstvo je što se velike i kredibilne kompanije pridružuju ovakvim akcijama i uviđaju značaj zajedničke borbe za očuvanje životne sredine.

Realizacijom ove sadnje Podgorica dobija drvored od 125 platana na potezu koji je inače veoma frekventan i koji građani svakodnevno koriste za šetnju i rekreaciju.

Platan je stablo za koje je inače karakteristična velika krošnja i brz rast, kao i otpornost na različite vremenske prilike. Raste na gotovo svakom zemljištu, na osunčanim položajima. Odlično podnosi dim, prašinu i aerozagađenje. Predstavlja omiljeno drvo u urbanim sredinama. Mnogi bulevari svjetskih metropola duguju dio svog šarma upravo ovom prelijepom drveću. Može doživjeti starost i do 500 godina, a procjenjuje se da je upravo najstarije drvo u našem gradu platan.

28.04.2020

Radovi na dijelu Cetinjskog puta se privode kraju

Gradonačelnik Podgoricedr Ivan Vuković,direktorica gradskog preduzeća ZeleniloDaca Popovići direktor gradskog preduzeća PuteviRadenko Bulatović,obišli su danas završne radove na sanaciji Cetinjskog bulevara.

„Zahvaljujući angažovanju naših privrednih društava, jedan dio Cetinjskog puta koji predstavlja jednu od najvažnijih i sigurno najreprezentativnijih saobraćajnica u glavnom gradu dobio je novo ruho. U potpunosti je rekonstruisana jedna strana bulevara u dužini od 650 m i osim toga, zahvaljujući našim kolegama iz privrednog društva Zelenilo, dobili smo i novi drvored platana“, istakao je gradonačelnik Vuković.

„U narednom periodu ćemo nastaviti sa sanacijom ove saobraćajnice do momenta dok ona u potpunosti ne bude modernizovana. Znate da je to samo dio od onooga što trenutno radimo u glavnom gradu, sa ciljem da, ako je ikako moguće, iskoristimo ovo vrijeme kada su manje saobraćajne gužve u Podgorici , da ono što je naša obaveza, a to je da stanje gradskih saobraćajnica podignemo na najviši nivo, završimo kako treba“, naglasio je on.

Gradonačelnik je iskoristio priliku da se, kao i u više navrata u ovoj godini, zahvalim kolegama iz privrednih društava koji su uprkos svemu pokazali visok stepen profesionalizma i koliko vrijedno i posvećeno rade u interesu glavnog grada, u prvom redu kolegama iz privrednog društva Putevi, Zelenilo, zatim kolegama iz Agencije za stanovanje, Komunalnih usluga i svakako privrednog društva Čistoća.

“Zelenilo se trudi da gotovo svakodnevno uređuje javne zelene površine, rekonstruiše postojeće i uređuje nove. Takođe, na svakoj lokaciji gdje je to moguće formiramo nove drvorede. To je slučaj i na ovom bulevaru. Umjesto 36 palmi, koje ćemo koristiti za dekoraciju, posadićemo na ovom potezu od kružnog toka Capital Plaze do kružnog toka kod TC Delta City 75 platana, za koje je inače karakteristična velika krošnja i brz rast, tako da će građani na ovom potezu dobiti hlad i moći da uživaju u šetnji“, istakla je direktorica Zelenila Daca Popović.

„Kao što smo najavili prije 10 dana, na ovoj lokaciji odradili smo komplet nove slivničke rešetke, uklonili oštećeni asfaltni kolvoz zamijenili posteljicu 850 kvadrata, stavili dva noseća sloja, odradili izravnanje i završni sloj u kompletnoj dužini, iscrtali horizontalnu saobraćajnu singalizaciju. Takođe, gdje bude neophodno biće popravljeni ukrasni zaštitni stubići i ova insvesticija je vrijedna preko 100.000 eura. U narednom periodu ćemo odraditi drugu fazu sanacije ovog bulevara, odnosno potez od TC Delta City pa do tzv. nikšićkih semafora, odnosno do kružnog toka“, istakao je direktor gradskog preduzeća Putevi Radenko Bulatović.

28.04.2020

U toku sadnja ljetnjeg sezonskog cvijeća

Naši zaposleni svakodnevno rade na oplemenjivanju javnih površina zelenilom, a danas je cvjetnjak u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog (u nastavku mosta Blaža Jovanovića) zablistao u novim bojama ljetnjeg sezonskog cvijeća

26.04.2020

I najmlađi stanovnici Zagoriča dobili novo igralište

Prošle godine Glavni grad Podgorica, odnosno gradsko preduzeće Zelenilo doo počelo je sa akcijom izgradnje i rekonstrukcije dječjih igrališta širom Podgorice. Građani su iskazali posebno zadovoljstvo ovom akcijom, pa smo odlučili da u 2020. godini posebnu pažnju posvetimo ovoj vrsti infratsrukture i izgradimo ukupno 17 dječjih igrališta u svim djelovima grada.

Ove godine, dječja igrališta izgrađena su u Bloku N, Maslinama, na Starom aerdoromu, i novo, u Zagoriču i do sada smo za ove namjene utrošili cca 86.000 eura, a sve sa željom da za mališane Podgorice stvorimo bezbjedna i prijatna mjesta za igru i druženje.

Na površini koja do sada nije imala konkretnu namjenu, a na zahtjev građana Zagoriča, u Ulici Nikole Tesle, izgradili smo novo dječije igralište, koje će, nadamo se, mališanima ovog naselja biti omiljeno mjesto za igru. Smješteno u hladovni drveća ovo dječije igralište opremljeno je: duplom ljuljaškom, dvije njihalice, toboganom sa kulom, klackalicom i vrteškom, a osim sprava, ugrađene su i parkovske klupe i korpe za otpatke.

Izgrađene su staze od rizle i formiran travnjak, a kako bi mališanima bila obezbijeđena bezbrižna igra, ovo dječije igralište ograđeno je zaštitnom ogradom na kojoj se nalaze veseli motivi – emotikoni, koji cijelom igralištu daju savremenu notu.

25.04.2020

 U toku uređenje zelenih površina duž Cetinjskog puta

Osim redovnog uređenja biljnog fonda na razdjelnom ostrvu (košenje, orezivanje, grabuljanje), ekipe Zelenila danas su angažovane i na vađenju palmi koje se nalaze u zelenoj traci duž saobraćajnice.

Palme će biti zamijenjene platanima, a nasi sugrađani moći će da uživaju u šetnjama u hladovini koju će praviti ovo drveće.

24.04.2020

Radovi na oyelenjavanju Rimskog trga se privode kraju

Radovi na obogaćivanju Rimskog trga novim zelenilom privode se kraju, a radi se o projektu koji Glavni grad, odnosno gradsko preduzeće Zelenilo realizuje većim dijelom iz donacije kompanije Jugopetrol AD, koja je gradu za ove namjene opredijelila novčana sredstva u iznosu 28.000 eura.

Donacijom je obuhvaćena nabavka kamfor drveća i izrada žardinjera. Realizuju se i dodatni radovi koji podrazumijevaju popravke ploča i oštećenja na Rimskom trgu, kao i uklanajnje grafita, a u narednom periodu će se, nakon rekonstrukcije centralne fontane, razmotriti i mogućnosti ponovnog stavljanja u funkciju bočnih fontana, ili neki neki drugi način njihove revitalizacije.

Radi se o tehnički veoma zahtjevnom projektu, budući da se radovi izvode iznad podzemne garaže, pa je samoj realizaciji projekta prethodilo niz koraka koji su podrazumijevali ispitivanje i procjenu statike konstrukcije. Nakon svih sprovedenih pripremnih koraka, izabrane su lake žardinjere, specijalni supstrat za krovne kosntrukcije, kao i sistem navodnjavanja i drenaže za ispust viška vlage u svakoj žardinjeri.

Ovo nije sve što će biti urađeno na prostoru Rimskog trga. U narednom periodu, ekipe gradskog preduzeća Zelenilo planiraju i formiranje cvjećnjaka po obodima fontana.

Ovo je još jedna potvrda da Glavni grad sa partnerima i društveno odgovrornim kompanijama u kontinuitetu radi na formiranju novih zelenih površina u svakom dijelu grada, kako bi građanima omogućili da svoje vrijeme provode na kvalitetniji način i u ljepšem ambijentu.

24.04.2020

 Vrijeme je za uređenje dvorišta

Vrijeme provedeno na svježem vazduhu, najbolje je provedeno vrijeme i zato učinite vaša dvorišta, bašte i terase prijatnijim i veselijim mjestom za boravak.

A najbolji način da to učinite jeste da ga prošarate raznobojnim cvijećem.

Ako imate dilemu gdje kupiti i kako njegovati ukrasno bilje onda je naš rasadnik na Sitnici pravo mjesto za vas.

Nudimo veliki izbor cvijeća, žbunja, žive ograde, drveća...

23.04.2020

Stari aerodrom dobio novo dječje igralište, zelenu površinu i rekonstruisani poligon

Gradonačelnik Podgoricedr Ivan Vuković,sa saradnicima, obišao je danas završne radove na izgradnji dječjeg igrališta, formiranju manje zelene površine i rekonstrukciji sportskog poligona u Ulici Admirala Zmajevića u naselju Stari aerodrom.

“Danas imamo zadovoljstvo da obiđemo novo igralište u naselju Stari aerodrom, a ovo nije samo igralište već jedna lijepa nova manja parkovska površina. Na ovaj način učinićemo našim najmlađim sugrađanima život interesantnijim i stvoriti novi prostor za igru i razonodu. U prethodnom periodu Glavni grad i sva privredna društva bila su izuzetno vrijedna, tako da je gradsko preduzeće Zelenilo samo u posljednjih devet mjeseci izgradilo 10 novih igrališta koja zadovoljavaju najsavremenije standarde, opremljena najnovijim mobilijarom i svi obloženi bezbjednom tartan podlogom. Na svim igralištima površine smo učinili multifunkcionalnim, tako da osim samog igrališta na svim tim porostorima nalazi se i novi parkovski mobilijar i značajnio je obogaćen zeleni fond. Na prostoru na kojem se treutno nalazimo, osim samog igrališta, rekonstruisan je i sportski poligon“, istakla je zamjenica gradonačelnikadr Slađana Vujačić.

Ona je podsjetila da su gradska preduzeća više nego dobro iskoristila prethodni period da grad učine još ljepšim i zelenijim, pa je pokrenut niz projekata. „Osim igrališta u Zagoriču, igrališta u Bloku N i u Maslinama, takođe smo napravili i nekolikio novih manjih zelenih provršina, a ono što nas sada čeka na zadovoljstvo naših sugrađana je uređenje Rimskog trga koji će biti obogaćen novim zelenim fondom, kao i izgradnja Podgoričkog parka i parka na Zabjelu. U prethodnom periodu smo uredili i parkovsku površinu kod Gimnazije“.

Zahvalivši se svim kolegama koje su u otežanim uslovima vrijedno radile, zamjenica Vujačić je poručila da će se sa ovakvim i sličnim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu, uz molbu sugrađanima da čuvaju površine i mobilijar, kako bi se njime što duže služili u narednom periodu.

„Djeca su najvažniji stanovnici Podgorice njima posvećujemo posebnu pažnju i trudimo se da izgradimo što više dječjih igrališta kao i da rekosntruišemo postojeća. Izgradnja dječjih igrališta ne podrazumijeva samo ugradnju sprava i bezbjedne podloge od tartana, već i ugradnju hidrostistema, sadnica, žive ograde, kao i postavljanje parkovskih klupa i korpa za otpatke. Praktično, njihovom izgradnjom dobijamo male parkove koje mogu da koriste građani svih generacija. Prostor bez konkretne namjene prevodimo u lijepa igrališta, zato je bitno da ih čuvamo“, istakla je direktorica gradskog preduzeća ZeleniloDaca Popović.

Direktor Agencije za stanovanjeVladimir Tomovićpodsjetio je da Glavni grad u saradnji sa Agencijom i drugim privrednim društvima ovih dana intenzivno radi na uređenju sportskih poligona i multifunkcionalnih sprava za trening na otvorenom na više lokacija u gradu. „Upoznati ste da su nedavno započeti radovi na uređenju poligona iza zgrade Simpa, takođe, radi se na poliginu u Maslinama, a u narednom periodu krećemo sa radovima na postavljanju mobilijara i nove ograde na poligonu u MZ Proleter. Koristimo priliku smanjenih aktivnosti na sportskim poligonima da uredimo što veći broj postojećih. To je bio slučaj i sa ovim u Ulici Admirala Zmajevića gdje smo zamijenili dio mobilijara,popravili i ofarbali ogradu. Slično smo uradili i na poligonima u Zelenici, u ulicama Bracana Bracanovića, Crnogorskih serdara, a u narednim danima ćemo slične aktivnosti realizovati i u Moskovskoj ulici. Tu nećemo stati, jer nam je plan da što veći broj poligona dobije novi sjaj do kraja godine i zato ćemo koristi svaki lijepi dan da to realizujemo“, zaključio je on.

22.04.2020

A-PRAVA donirala 1.000 zaštitnih maski zaposlenima u "Zelenilu"

Organizacija za ostvarivanje prava filmskih producenata u Crnoj Gori - A-PRAVA prepoznali su trud i rad naših zaposlenih, da i tokom ove teške situacije održe zelenilo u Glavnom gradu u dobrom stanju, ali i izgrade nova igrališta i zelene površine. Danas su nas posjetili u prostorijama našeg Društva i ovom prilikom donirali 1.000 zaštitnih maski za naše zaposleni, jer zdravlje pojedinca je i kolektivno zdravlje.

Ova donacija predstavlja i svojevrsno priznanje i zahvalnost zaposlenima u Zelenilu koji uložu svoje maksimalne napore da, iako radimo smanjenim kapacititetom, javne zelene površine izgledaju kao da smo svi tu i da se ne osjeti izostanak niti jednog od kolega.

17.04.2020

Mališani Starog aerodroma i Zagoriča uskoro dobijaju nova igrališta

Da radnici Zelenila čine sve da obraduju najmlađe Podgoričine pokazuje i činjenica da svakodnevno vrijedno rade na izgradnji novih igrališta. Nakon završene izgradnje igrališta u Maslinama i izgradnja igrališta u Zagoriču se privodi kraju. Nekada površina bez konkretne namjene sada će biti glavno mjesto za okupljanje mališana koji će moći bezbrižno da se igraju na prostoru namijenjenom baš za njih. U hladovini drveća, pored ugrađenih sprava za igru, biće formiran i travnjak, a u toku je ugradnja zaštitne ograde, a sve u cilju stvaranja bezbjednih uslova za igru najmlađih.

A na radost mališana Starog aerodroma, zapošljeni u Zelenilu ovih dana započeli su i izgradnju novog igrališta u Ulici Admirala Zmajevića.

Nefunkcionalna površina biće pretvorena u moderno igralište sa bezbjednom podlogom od tartana, kvalitetnim spravama za igru najmlađih, ali i parkovskim mobilijarom koji će moći da koriste sve generacije naših sugrađana. U okviru dječijeg igrališta biće izvršena i sadnja dekorativnog drveća, žbunja i žive ograde, kao i formiranje travnjaka, čime će ova površina s pravom nositi epitet manjeg parka.

Ovih dana završeni su radovi na priremi terena, obilježavanju, kolčenju, uklananju površinskog sloja zemlje, ugradnji ivičnjaka i drugih radova, a juče je izvršena i ugradnja sprava i betoniranje podloge za ugradnju tartana.

15.04.2020

Uređena zelena površina oko Tornja na Dajbabskoj gori

Površina oko Tornja na Dajbabskoj gori javna je površina koja je data na korišćenje Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore, a s obzirom da se radi o poziciji sa koje se pruža prelijep pogled na Podgoricu, građani se ovdje slobodno mogu opusititi i uživati.

Kako bi se posjetiocima Dajbabske gore priustio još ljepši doživljaj, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore uložila je sredstva za uređenje ove površine, a gradsko preduzeće Zelenilo je izvelo radove.

Za kvalitetno izvođenje radova na ovom prostoru bilo je potrebno izvršiti obilježavanje i planiranje površine, a nakon toga i zemljane radove kako bi se kasniji radovi obavili na adekvatnoj podlozi.

Izletište kod Tornja na Dajbabskoj gori sada ima novu šetnu stazu od rizle, a bogatije je i za 14 odraslih sadnica drveća i 336 komada žbunja, a biće ugrađen i hidrosistem i formiran travnjak.

Budući da je gradsko preduzeće Zelenilo doo u prethodnom periodu realizovalo veliki broj projekata uređenja postojećih zelenih površina i formiranje novih, uvjereni smo da će naši sugrađani imati brojna nova mjesta na kojima će uživati u prirodi nakon epidemije coronavirusa.

11.04.2020

Glavni grad predstavio našu radnicu na terenu Lejlu Mićković

Zapošljeni u gradskom preduzeću Zelenilo doo Podgorica svakodnevno su angažovani na uređenju i održavanju postojećih i formiranju novih zelenih površina, ugradnji o državanju dječjih igrališta i ugradnji i održavanju parkovskog mobilijara. Kao i mnogi drugi radnici gradskih preduzeća, oni su na terenu nezavisno od situacije, ili doba godine, a njihov trud i rad nemoguće je ne primijetiti.

Jedna od njih jeLejla Mićković, koja kako kaže već više godina radi u gradskom preduzeću Zelenilo doo i svojim poslom je, iako nije nimalo lak, zadovoljna. “Radim već devetu godinu na poslovima rasadničke proizvodnje. Kao i svake godine Podgorica osvane ukrašen svim bojama. Za dvije sezone, proljećnu i jesenju proizvedemo oko 150.000 pa i više i sjemena cvjetnica koje po tri pita prođu kroz naše ruke, sjetva, presađivanje, sadnja po parkovima i uljepšavanje Podgorice. Pored toga proizvodimo žbunove, drveće, ukrasno bilje, pa čak i kućne sadnice.“, ističe Lejla Mićković, koja je ljubav prema brojkama zamijenila ljubavlju i pažnjom prema cvijeću, jer je Lejlin primarni poziv računovođa.

Iako u izmijenjenim i otežanim okolnsotima, budući da zbog poštovanja propisanih mjera mnogi moraju ostati kod kuća, radnici Zelenila se trude da naš Grad i građani ne primijete razliku u odnosu na prethodne godine, pa se Lejla i sve njene kolege nadaju da će one koji su već duže vrijeme u izolaciji prijatno iznenaditi izgled grada kada se sve ovo završi. „Dasnašnja situacija je teška, dosta je kolega odsutno, ali mi ulažemo maksimalne napore da grad držimo na nivou na koji su građani navikli. Radimo udarnički, sadimo, saniramo površine, pored košenja parkovi se i dalje prave, saniraju se dječja igrališta i prave nova, čak vršimo i dezinfekciju zelenih i javnih površina“.

No bez obzira na nadljudske napore koje ekipe i ovog preduzeća ulažu na terenu, nažalost, određeni broj pojedinaca to ne cijeni, pa se nerijetko dešava da se iste površine uređuju i po više puta. „Nadam se da će građani znati da cijene naš trud i rad, i da ćemo zajedno moći da uživamo u ljepotama našeg grada“, ističe naša sagovornica.

Na kraju, i ona kao i svi oni koji su na terenu ovih dana, Lejla poručuje: „Ostanite doma da zajedno prevaziđemo novonastalu situiaciju i nadam se da ćemo ubrzo zajedno moći da prošetamo našim gradom“.

Razgovor sa Lejlom možete pogledati na sljedećem linku:

https://youtu.be/mDb8bxbFX6U

08.04.2020

Stanovnici Maslina dobili i uređenu zelenu površinu

Najmlađi stanovnici podgoričkog naselja Masline juče su dobili potpuno novo dječje igralište, a nedaleko od pomenutog igrališta, u Perojskoj ulici, uređena je i nova zelena površina.

Najprije su ekipe gradskog preduzeća Čistoća doo uklonile nelegalnu deopniju sa ove lokacije, a potom su ekipe gradskog preduzeća Zelenilo doo pristupile radovima kako bi ovaj prostor dobio novu namjenu, na zadovoljstvo stanovnika ovog dijela grada i svih onih koji vole da uživaju u prirodi.

Izvedeni su pripremni radovi, nasut je sloj plodne zemlje, posađene su tri odrasle sadnice košćele, ugrađene su tri parkovske klupe i dvije korpe za otpatke. Takođe, posijana je trava, prihranjene i zalivene sve biljke. Izvesšno je košenje zarasle trave oko ove površine.

Nakon okončanja pandemije coronavirusa, Podgoričani će moći da uživaju u još jednoj o mnogih novoformiranih zelenih površina, a ova nova prostore se na 200m2.

07.04.2020

Završena izgradnja dječijeg igrališta u Maslinama

Zapošljeni u gradskom preduzeću Zelenilo doo marljivo rade na formiranju novih površina za odmor, igru i rekreaciju. Jedna takva lokacija nalazi se u Maslinama, tačnije u MZ Jedinstvo gdje su radnici Zelenila prethodnih 20-ak dana izvodili sve neophodne radove na izgradnji dječijeg igrališta, kako bi ova površina bila uređena i kako bi najmlađe sugrađane ovog naselja uveselili, kada za to budu stvoreni bezbjedni zdravstveni uslovi. Vrijednost ove investicije je cca 9.000 eura.

Na ovoj površini izvedeni su pripremni sanitarno-higijenski radovi na orezivanju postojećeg biljnog fonda, nakon čega su izvedeni radovi na obilježavanju terena, odnosno prenošenju i realizaciji projekta. Uslijedila je izgradnja šetnih staza i platoa, ugradnja šest sprava za igru najmlađih (vrteška, klackalica, ljuljaška, tobogan sa kulom i dvije njihalice), kao i ugradnja parkovskog mobilija, odnosno četiri klupe i dvije korpe za otpatke. Na podlozi od rizle ugrađena su i polja za igru “školice”, čime će se dodatno uticati na razvoj različitih vještina kao i “fair play”.

Sadnjom džanja je obogaćen i biljni fond, a posijana je i trava kako bi se formirao travnjak, a mališanima omogućena bezbjedna igra.

Gradsko preduzeće Zelenilo i ostala privredna društva posebno su u ovim danima posvećeni uređivanju parkova, igrališta i šetališta, kako bi naše sugrađane svih uzrasta po okončanju pandemije coronavirusa obradovali brojnim novim sadržajima.

03.04.2020

Rekonstruisana zelena površina na Bulevaru revolucije

Radnici gradskog preduzeća Zelenilo doo okončali su radove na rekonstrukciji zelene površine u Bulevaru revolucije. Rekonstrukcija ove površine donacija je Podgoričke banke.

Radovi na rekonstrukciji pomenute površine obuhvatali su zemljane radove, izgradnju i nasipanje rizlom šetne staze i platoa, sadnju žive ograde, ukrasnog drveća i žbunja, kao i ugradnju novih parkovskih klupa i korpi za otpatke.

Vrijednost investicije iznosla je oko 6.000 eura.

Podsjećamo da gradsko preduzeće Zelenilo doo u kontinuitetu radi na revitalizaciji i rekonstrukciji postojećih zelenih površina, kao i formiranju novih zelenih površina. Uvjereni smo da će naše sugrađane po okončanju epidemije coronacirusa obradovati mnoštvo novih zelenih oaza u kojima će moći da provode lijepe dane koji predstoje.

02.04.2020

Stara Zlatica dobila zelenu oazu

Površina koja je služila za odlaganje otpada, nefunkcionalna i zapuštena, dobrim projektovanjem i realizacijom radova po projektu, pretvorena je u zelenu oazu, koja će građanima Stare Zlatice biti mjesto za odmor i uživanje u prirodi.

Kako bi se ova površina privela namjeni, iz gradskog preduzeća Zelenilo doo navode da je bilo neophodno bilo prvenstveno izvesti pripremne radove na čišćenju površine i sanitarnoj sječi i orezivanju žbunja i drveća. Nakon pripremnih radova izgrađene su šetne staze nasute slojem rizle, ugrađen je parkovski mobilijar, klupe i korpe za otpatke ali i piknik set – sto i klupa, kako bi se posjetioci u potpunosti mogli prepustiti uživanju. Cijeli prostor ograđen je rustičnom ogradom sa morednim detaljima koji cijelom prostoru daju specifičan izgled.

Kako bi se dodatno opleminila površina, izvršena je sadnja ukrasnog drveća i žbunja i sjetva travnjaka, a da se biljni materijal održi u dobrom vitalnom stanju tokom vrelih ljetnjih mjeseci, ugrađen je i hidrosistem.

Vrijednost realizacije ovog projekta iznosila je 11.500 eura, a iz gradskog preduzeća Zelenilo doo izražavaju nadu da će korisnici ove površine, nakon okončanja epidemije koronavirusa, uživati i brinuti o njoj kao o svom sopstvenom dvorištu.