AKTUELNOSTI

13.07.2021

POČINJE UREĐENJE NJEGOŠEVOG PARKA I ŠETALIŠTA UZ MORAČU

Gradonačelnik Podgoricedr Ivan Vukovići izvršni direktor kompanijeBemax d.o.o.Miladin Mijajlovićpotpisali su danas ugovor i položili kamen temeljac za izgradnju šetališta uz Moraču i uređenje Njegoševog parka.Time je obilježen početak realizacije projekata na koje Podgoričani čekaju već decenijama.

Gradonačelnik Vuković je tom prilikom kazao da će pomenuti projekti u značajnoj mjeri izmijeniti lice centra grada i doprinijeti njegovom oživljavanju.

“Ovaj događaj je zbilja poseban za Glavni grad. Nakon dugo godina obilježavamo početak radova na izgradnji prve faze šetališta uz rijeku Moraču i rekonstrukciji Njegoševog parka, na šta su građani ovog grada dugo čekali” kazao je Vuković i zahvalio se kompaniji “Bemax” koja je u značajnom dijelu finansijski podržala realizaciju ovog projekta, kao i partnerima iz Erste banke koji će obezbijediti sredstva za kupovinu urbanog mobilijara. Gradonačelnik je kazao da su projekti vrijedni 950.000,00 eura.

Jovana Vuksanović,ispred kompanije “Bemax”, istakla je da su ova dva vrijedna projekta donacija kompanije koju predstavlja, te da im posebno zadovoljstvo pričinjava što zajedno sa Glavnim gradom rade na uljepšavanju i razvijanju Podgorice. Vuksanović je podsjetila da će nakon uređenja obje površine biti pristupačne za OSI.

Prva faza izgradnje šetališta podrazumijeva radove na potezu od Sastavaka do plaže Labud, ukupne dužine cca 400m. Širina staze je 2.40m sa tri proširenja u vidu malih trgova, mjesta za okupljanje i odmaranje, a do šetališta su predviđene četiri pristupne tačke (ispod mosta Blaža Jovanovića, iz Njegoševog parka sa pozicije gdje se nalazi česma, pravac Njegošev park – Viseći most i sa plaže Labud).

Milena Latković,ispred Službe glavnog gradskog arhitekte, istakla je da izabrano rješenje na najbolji način prikazuje vezu između grada i rijeke, a građanima i posjetiocima Podgorice izgradnjom šetališta biće obezbijeđen novi, jedinstveni prostor za odmor i rekreaciju.

Inženjerka pejzažne arhitekture preduzećaZelenilo d.o.o.,Snežana Laban,kazala je da je projektom pejzažnog uređenja predviđena revitalizacija Njegoševog parka s akcentom na očuvanje njegovog identiteta.

“Njegošev park predstavlja prvu zelenu površinu u Podgorici. Tokom projektovanja prepoznata su dva glavna motiva u parku - Njegošev spomenik i fontana, kao i vrijedna vegetacija koja će biti sačuvana. U parku je planirana izgradnja paviljona odnosno ljetnjikovca, kao i amfiteatra sa pogledom na Moraču, te adaptacija fontane sa biojezerom. Osim toga planiran je parkovski mobilijar, kao što su parkovske klupe, ljuljaške za odrasle, korpe za otpatke, nova javna rasvjeta, novi hidrosistem i stolovi za stoni tenis.”, zaključila je Laban.

Biljni fond biće dopunjen novim spratom žbunja, perena i drugog ukrasnog bilja, uz rekonstrukciju hidrosistema. Parkovski mobilijar će u potpunosti biti zamijenjen sa 85 novih klupa i 60 korpi za otpatke i biće ugrađene i tri ljuljaške za odrasle.

Svi prisutni večeras su pozitivno reagovali na ono što će biti budući izgled Njegoševog parka i šetališta uz Moraču, a Glavni grad će nastaviti da osluškuje potrebe građana sa ciljem da Podgorica bude grad po mjeri svakog njenog stanovnika.

Izjava gradonačelnika dr Ivana Vukovića dostupna je na sljedećem linku:

https://youtu.be/bTp8WJ9Q-CQ

Izjava predstavnika kompanije Bemax dostupna je na sljedećem linku :

https://youtu.be/rLNUns-yeNw

Izjava Milene Latković dostupna je na sljedećem linku:

https://youtu.be/PyDYeOwDJNc

Izjava Snežane Laban dostupna je na sljedećem linku:

https://youtu.be/KsXa3D89mKk

Animacija Njegoševog parka dostupna je na sljedećem linku :

https://youtu.be/H02GdJuZxa0

Animacija šetališta uz Morače dostupna je na sljedećem linku:

https://youtu.be/R0grfYEww_g

Kadrovi :

https://youtu.be/ziySfXtGOXg

Share:

POČINJE UREĐENJE NJEGOŠEVOG PARKA I ŠETALIŠTA UZ M