AKTUELNOSTI

15.04.2022

USKORO NOVA PARKOVSKA POVRŠINA NA PREKO 8.700 M² U MOSKOVSKOJ ULICI

Gradonačelnik Podgoricedr Ivan Vuković, sa saradnicima, obišao je radove na formiranju nove parkovske površine u Moskovskoj ulici. Riječ je o prostoru od preko 8.700 m², koji će biti opremljen savremenim parkovskim mobilijarom, uz izgrađene nove šetne staze i plato za organizovanje brojnih događaja.

“Nije bilo davno kada su stanovnici Podgorice kritikovali gradske vlasti zbog, po njima, nedostatka zelenih površina. Danas, tri i po godine nakon što je ova gradska uprava započela mandat, situacija je potpuno drugačija, Evropska agencija za zaštitu životne sredine rangirala je Podgoricu kao peti najzeleniji grad, u kategoriji urbanih zelenih površina. To je rezultat predanog rada naših kolega iz privrednog društva Zelenilo”, kazao je Vuković i podsjetio na činjenicu da smo u posmatranom periodu dobili 13 novih parkovskih površina u različitim djelovima grada.

Buduća parkovska površina u Moskovskoj ulici je godinama neuređena i zapuštena, a nedavno su ekipe Komunalnih usluga i Zelenila počele sa raščišćavanje, te će ovaj prostor za oko mjesec i po dana dobiti potpuno novi izgled i namjenu. Prostor će biti opremljen urbanim parkovskim mobilijarom, dodatno oplemenjen sa 40 novih sadnica drveća, među kojima će dominantno biti ukrasna trešnja - cvjetna vrsta, a u nižem spratu će biti posađeno više od 145 komada žbunja i ukrasnih trava i oko 150m žive ograde, dok će travnjak biti formiran na oko 6.700m². Cjelokupna površina novog parka će biti pokrivena savremenom javnom rasvjetom, kao i sistemom za navodnjavanje koji će se snabdijevati vodom iz bunara.

“Dobićemo novu zelenu oazu, jedan prelijepi prostor za miran odmor, nešto što će biti logičan nastavak parka koji se nalazi u blizini spomenika Franca Prešerna i na taj način potpuno zaokružujemo priču o uređenju ovog dijela grada”, zaključio je Vuković.

Procijenjena vrijednost radova je 166.000 eura, dok je 17.000 eura donacija NVO Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća.

Izjava gradonačelnika dr Ivana Vukovića:

https://youtu.be/y6Fpq0DZRI0

Kadrovi sa obilaska:

https://youtu.be/0JWsVUdtl8o

Share:

USKORO NOVA PARKOVSKA POVRŠINA NA PREKO 8.700 M² U