AKTUELNOSTI

25.12.2019

U izgradnju dječjih igrališta u ovoj godini uloženo skoro 140.000 eura

Gradonačelnik Podgoricedr Ivan Vukovići direktorica gradskog preduzeća ZeleniloDaca Popović,sa saradnicima, obišli su danas jedno od šest novih igrališta na području grada, u Ulici Vasa Raičkovića.

“Danas imamo zadovoljstvo da konstatujemo da su u susret narednoj godini zajedničkim snagama gradska uprava i gradska preuzeća izgradili, odnosno rekonstruisali šest dječjih igrališta u različitim djelovima grada. Upravo je to ono na šta se vrlo ćesto žale naši sugrađani kada komentarišu situaciju u Gradu, pa ćete vrlo često čuti da ne postoji dovoljan broj dječjih igrališta. Naš utisak je nešto drugačiji, mi mislimo da ih ima dovoljno, ali da možda stanje u kojem se igrališta nalaze ili u kojem su se nalazila nije bilo zadovoljavajuće. Upravo zato smo rekonstruisali jedan broj njih i u te svrhe opredijelil gotovo 140.000 eura. Igrališta su rađena po najsavremenijim standardima, koji važe u ovoj oblasti.

Ugrađivali smo modernu i za đecu bezbjednu tartan podlogu, što značajno poskupljuje te projekte i osim toga obnovili sprave i mobilijar i posadili oko 100 mladica, kako bismo nastavili sa praksom ozelenjavanja našeg grada. Ovo je rezultat timskog rada na nivou glavnog grada. Nažalost, ne možemo biti do kraja zadovoljni zbog odnosa koji jedan dio naše društvene zajednice i dalje ima prema tim objektima, jer se i dalje suočavamo sa problemom vandalizma. Oni pripadaju najmlađima, zato treba svi da se potrudimo da imamo civilizovan odnos prema ovom sadržaju“, istakao je Vuković.

„Slični projekti nastavljaju se i naredne godine, do kraja 2020. godine ćemo dobiti barem 10-ak novih ili rekstruisanih igrališta. Tu se priča oko uređenja zelenih površina ne završava. Kao što znate, u toku je realizacija projekta MIKRO020. Nedavno je uređen plato u Ulici Oktobarske revolucije, prije toga u Ulici Princeze Ksenije i koristim priliku da informišem javnost da ćemo vrlo brzo privesti kraju izgradnju novog parka na platou preko puta Gimnazije gdje smo nedavno postavili i spomenik Ivanu Crnojeviću. Takođe, započeli smo i realizaciju projekata većeg obima poput raspisivanja konkursa za JPP za uređenje četiri park šume na teritoriji ne samo Glavnog grada, nego i Opštine Golubovci – Balabani i Beglaci, Tološka i Zlatička šuma, a samo u posljednja dva bi trebalo da bude uloženo preko milion eura“, zaključio je gradonačelnik.

„Samo u posljednih nekoliko mjeseci u Bloku VI smo izgradili potpuno novo dječje igralište i kompeltno rekonstruisali dječje igrališe u Ulici Vasa Raičkovića i u Ulici Serdara Jola Piletića, igrališta su opremljena bezbjednom podlogom da bi se djeca bezbrižno igrala, sprave su od metalne konstrukcije da bi im bio duži vijek upotrebe. Radovi koji su prethodili postavljanju tartana i dječjeg mobilijara su takođe značajni – od obilježavanja površine, preko skidanja površinskog sloja, stavljanja ivičnjaka, betoniranja, tamponiranja itd. Pored toga, svako igralište je pratila i ugradnja parkovskog mobilijara, postavljanje klupa, a sva igrališta smo oplemenili određenim vrstama stabala. Vrijednost igrališta u Ulici Vasa Raičkovića je 25.644,95 eura, Bloku VI 40.515,04 eura, Serdara Jola Piletića 19.211,37 eura, Bloku V 29.939,04 eura, Bulevaru Ivana Crnojevića 8.536,55 eura, Ulici Svetozara Markovića 12.0274,74 eura. Potrudićemo da se u narednoj godini i đeci iz drugih djelova grada stvojimo prostor za igru i zabavu. Još jednom želim da uputim apel građanima da čuvaju gradski mobilijar, jer smo ove godine uložili preko 20.000 eura u rekonstrukciju igrališta, a to su upravo sredstva kojima je moglo biti izgrađeno još jedno novo igralište“, zaključila je direktorica Zelenila Daca Popović.

Share: