AKTUELNOSTI

29.06.2021

GLAVNI GRAD FORMIRAO VIŠE OD 140.000M2 NOVIH ZELENIH POVRŠINA

Od početka mandata aktuelne gradske uprave intenzivno se radilo na ozelenjavanju Podgorice. U tom periodu, formirano je više od 140.000m2 novih zelenih površina, izgrađeno je 25 novih dječijih igrališta, formirano je sedam novih parkovskih površina, pejzažno su uređeni kružni tokovi i trake duž saobraćajnica, a formirana su i 33 nova drvoreda.

Zamjenica gradonačelnika, drSlađana Vujačić,podsjetila je na rezultate projekataMoje drvo, kao i mnogih drugih aktivnosti koje je Glavni grad realizovao,te istakla značaj ozelenjavanja grada kao preduslova za podizanje svijesti o zaštiti životne sredine i očuvanju iste.

‘’Kada smo pokrenuli projekat Moje drvo, obećali smo građanima da će Podgoricu krasiti veliki broj novih sadnica. Danas, naša Podgorica izgleda znatno drugačije, a rezultati koje smo postigli za ovo vrijeme su zaista rezultati za ponos. U Podgorici, u ovom trenutku, imamo više od 30 novih drvoreda sa odraslim sadnicima i samo u okviru ovih drvoreda posadili smo skoro 3.000 odraslih sadnica koje su karakteristične i koje se uspješno razvijaju na područijima kakvo je naše. Osim toga, radili smo na pošumljavanju park-šuma, tako da smo u tim oblastima posadili više od 4.000 sadnica'', kazala je Vujačić i dodala da će se nastaviti sa projektom Moje drvo, a samim tim i uljepšavanjem Podgorice.

Sredstva za uređenje javnih zelenih površina najvećim dijelom opredijeljena su budžetom Glavnog grada, dok su se ozelenjavanju pridružili i društveno odgovorni pojedinci i kompanije, kroz brojne akcije pošumljavanja,akcije sadnje drveća putem aplikacije "Moje drvo" i kroz pojedinačne donacije.

Podsjećamo, posađeno je 3.227 sadnica odraslog drveća, 100.000 komada žive ograde i ukrasnog žbunja, kao i 550.000 komada cvijeća.

Izjava zamjenice gradonačelnika dr Slađane Vujačić dostupna je na sljedećem linku:

https://youtu.be/8nDblANmK2Y

Share: